Lillestrømlingen episode 10: Lage Lillestrøm-pølse

Enhver kommune med respekt for seg selv, bør ha sin egen pølse. I denne episoden lager de tre programlederne en egen pølse for Lillestrøm, med én spesialingrediens fra hver kommune.

– Oppgaven var å lage en Lillestrøm pølse med lokale ingredienser fra hver kommune. Blåmuggost fra Skedsmo, tyttebær var Fet og pære fra Sørum. Kverningen gikk greit, men selve stappingen var jo klin umulig! Skinnet røyk og pølsenes størrelse varierte. Men Roger briljerte og dro frem uante pølseferdigheter, sier programleder Anette Pakkanen Ellingsson.

Bedrift med en fot i hver kommune

Programlederne Anette, Roger og Peder utviklet Lillestrøm-pølsen på Rosenberg spiseforretning i samarbeid med pølsemesteren på Rosenberg. Den tradisjonsrike slakter- og pølsemakeren måtte for et par år siden stenge i Fetsund da de ikke fikk fornyet leiekontrakten. En 85 år gammel bedriftshistorie i Fet ble avsluttet og i en periode var det usikkert om bedriften måtte stenge for godt. Men for et par år siden åpnet stedet i nye lokaler i Lillestrøm. Spiseforretningen ble i 2006 tatt av over av Bente Holand og døtrene Cesilie Sæbø og Camilla Holand. De kommer fra Sørumsand, så bedriften har en fot både i Fet, Skedsmo og Sørum.

Anette har selv minner hos den tradisjonsrike bedriften.

– Da jeg var liten kjøpte mamma alltid kjøttet til fine selskaper på Rosenberg i Fetsund. Jeg er vokst opp med at det er høytidsstemning og fest når vi går til Rosenberg. I dag bor jeg og familien i Lillestrøm. Vi bruker Rosenberg ikke bare til fest, men også i hverdagen. Det er en deilig luksus og av og til unne seg å kjøpe ferdig middag med gode råvarer når tida er knapp og egne middagsforslag uteblir, forteller programlederen.

Har du fått med deg de andre episodene? Følg de tre innbyggere på en oppdagelsesreise gjennom Fet, Skedsmo og Sørum i jakten på spørsmålet: Hva skal til for å kalle seg en ekte lillestrømling?