Lillestrømlingen episode 4: Tertitten

Mitt i Sørumsand sentrum ligger “Tertitten” som er en smalsporet museumsjernbane. Nå skal programlederne Roger, Peder og Anette selv forsøke å kjøre det gamle damplokomotivet.

Dette er Tertitten
I dag er Tertitten en del av MiA - Museene i Akershus, som står for driften, vedlikehold av banen, bygningene og annet materiell. Selve togdriften står Venneforeningen Tertitten for. Tre kullfyrte damplokomotiver og en rekke vogner er bevart og brukes i museumsdriften. Banen var en smalsporet jernbane i Akershus fylke, fra Sørumsand stasjon til Skulerud stasjon i Aurskog-Høland. Jernbanen var i ordinær drift med gods- og persontrafikk frem til 1. juli 1960. I dag er de 3,2 øverste kilometerne av banen i drift som museumsjernbane.

Ga en god mestringsfølelse
– Oppgaven vår var morsom. Å lære hvordan vi kjører et så gammelt lokomotiv, gir en mestringsfølelse med historisk klang. Å kunne bevege seg tilbake i tid er jo noe vi alle ønsker med jevne mellomrom. Her får vi lov til å gjøre nettopp dette. For når man står inne i damplokomotivet føler man virkelig at tiden har forflyttet seg, sier programleder Roger Pettersen fra Sørum.

Godt egnet for barnefamilier
Tertitten kjører søndager fra midten av juni til slutten av august. Søndagene før jul og på nyttårsaften har mange gjort til en tradisjon å være med en tur på turene som da kjøres. Togturen tar rundt én time, noe som gjør at den passer spesielt bra for barnefamilier. En kortreist, men flott opplevelse for barn i alle aldre!

Få med deg alle episodene av "Lillestrømlingen"
I høst kan du følge tre innbyggere på en oppdagelsesreise gjennom Fet, Skedsmo og Sørum i jakten på svaret: Hva må til for å kunne kalle seg en ekte lillestrømling?

DSC0888 DSC0925 DSC0908 DSC0970 DSC0984 Foto: Christian Wangberg/Lillestrøm kommune