Nå kan vi gjøre kveldene tryggere for enda flere

Himmelen over Lillestrøm er snart mørkeblå, fakler tennes i gatene utenfor cafeene og i Skateparken i Lillestrøm er det flere og flere som prøver å få til det trikset de ikke klarte i går. Andre sitter og prater på benkene i parken med lua godt ned over ørene. Mobilen er fremme, jentene ler mens det er flest gutter som skater. Det er lørdag og mange vet ikke helt hvordan kvelden kommer til å bli.

ungdomsteam lillestrom kommune

Nettopp derfor er Helga og Fredrik fra OUT, Oppsøkende UngdomsTeam, ute og rusler, som vanlig. Målet med å jobbe oppsøkende er å bygge relasjoner til de ungdommene som hjelpeapparatet ikke så lett når ut til. Det er viktig bare å være til stede, uansett om noen bare vil si hei, eller få hjelp til noe - eller i verste fall har havnet i en situasjon der de føler seg utrygge.

– Vi i OUT skal gjøre hverdagen enda tryggere for ungdom i Lillestrøm kommune, sier Helga.

– Og nå når kommunen blir mye større, fra nyttår, betyr det at vi kan være der for mange flere unge. OUT er ute på dag- og kveldstid på hverdager og på nettene i helgene. Det er viktig for oss å være tilgjengelig når det øvrige hjelpeapparatet er stengt.

Alle kan ta kontakt om hva som helst

OUT har også vakttelefon der alle kan ringe og de er selvsagt tilgjengelig på sosiale medier. Snapchat og Instagram er populære og holdes oppdatert med det som skjer.

– Alle kan kontakte oss om hva som helst, sier Fredrik . Vi er tilgjengelige uansett om det bare er en prat eller om det er noe spesielt som haster.

– Denne uka har vi vært på tre skoler og fortalt hva vi driver med. Vi har blitt kjent med mange nye ungdommer, og siden det var første møte med 8. trinn feiret vi med popcorn, ler han.

– Vi tar kontakt med de ungdommene vi møter, sier Helga. - Vårt tilbud er frivillig, har man ikke lyst til å snakke med oss, er det helt greit. Men vil du prate med oss så har vi taushetsplikt.

Kvelden kommer

Klokka er ni og på denne tiden trekker mange innover til byen. Helga og Fredrik treffer flere kjente, og også noen de ikke før har snakket med. Noen kommer bort til uteteamet og tuller og ler, andre flyr høyt på skaterampene i bakgrunnen.

– Det er fint at vi kan være der for flere fremover, sier Helga og Fredrik, og så ringer mobilen han har i jakken. Det er en som trenger noen å prate med et stykke unna, og de må bruke bilen.

Heldigvis blir det enda flere som kan få besøk av OUT-teamet fremover. Flere som kan ringe, si det de har på hjertet, få trøst, oppmuntring eller få vite noe de lurer på. Eller rett og slett få gode råd når det røyner på i sene nattetimer.

– Etter kommunesammenslåingen blir OUT styrket med flere stillinger, dette gjør at vi kan dekke større områder og nå ut til flere unge, sier Helga.

– Vi gleder oss, og vi elsker jobben vår. Men nå må vi dra! – Vi stikker nok innom Skateparken igjen etterpå, sier hun, i farta. Det er jo også kult å se hvor flinke de har blitt!