NRK til Lillestrøm – mer innhold for pengene

#NRK til Lillestrøm

I nye Lillestrøm kommune (fra 01.01.2020) arbeider vi aktivt for å få NRK til å vurdere Lillestrøm som lokasjon for fremtidig kringkastingshus. Vi mener oppriktig at Lillestrøm vil være den beste plasseringen på det sentrale Østlandet, og har tilrettelagt for tomtevalg, bygg og integrasjon mot omkringliggende fasiliteter.

Vårt forslag tegner silhuetten av en moderne medieby, med NRK som nav og med teknologi- og produksjonsbedrifter i omlandet. I Lillestrøm vil NRK få definere videre byutvikling, og bli en hovedaktør i bybildet.

På grunn av rimeligere etableringskostnader i Lillestrøm enn f eks sentralt i Oslo, vil NRK sette av mer midler til sitt samfunnsoppdrag – gode produksjoner til allmenheten.

Les også hva Gunnar Stavrum mener om NRK til Lillestrøm

Mediebyen Lillestrøm

Mediebyen Lillestrøm kan bli et av Europas viktigste innovasjonsmiljøer for media og teknologi. Med NRK som motor skal vi utvikle morgendagens film, TV og radio og forsterke Norges posisjon som leverandør av innhold i verdensklasse.

thumbnail Mediebyen Lillestrøm møte 050419 Side 10

Mulighet for moderne lokaliteter rett ved Norges 3. største kollektivknutepunkt.

Visjon

Vår ambisjon er å være en motor for kreativitet og innovasjon ved å samle et tverrsnitt av det beste fra norsk mediebransje rundt allmenkringkasteren NRK. Gjennom effektiv infrastruktur, teknologi i verdensklasse og sentral beliggenhet skal vi legge til rette for samarbeid og nytenkning.

På den måten skal vi tiltrekke de beste miljøene innen norsk TV- og filmproduksjon i tillegg til spesialister innen digitalutvikling, visualisering, spesialeffekter, motion graphics, augmented- mixed- og virtual reality.

Hvorfor Lillestrøm?

• Beliggenhet
  • Redusert transportbehov
  • Økonomi
  • Investeringsvilje
  • Lokal stedsutvikling
  • Klima

Ti minutter

Ved å plassere NRK rett ved det største kollektivknutepunktet i Norge utenom Oslo, gjør vi rikskringkastingen både lett tilgjengelig for publikum og for hele NRKs organisasjon som befinner seg spredt over landet.

Toget fra Lillestrøm til Oslo S tar 10 minutter og til OSL 12 minutter, begge med svært hyppig frekvens.

Lillestrøm er en kompakt, moderne by med alle fasiliteter innenfor en ti minutters gangradius. Vi har også to store messe- og kongressentere; Norges Varemesse og X Meetingpoint, som kan tilby produksjonsfasiliteter så vel som enormt mange arrangement og mange årlig besøkende. Lillestrøm Kultursenter er også tilrettelagt for TV-produksjon, og mindre enn ti minutter unna finnes også kulturhuset Lørenskog Hus med det samme.

Forsknings- og kompetansemiljøet på Kjeller består av forsknings- og teknologimiljøer i verdensklasse innen flere av de viktigste næringene for en bærekraftig samfunnsutvikling. Ti minutter unna – i Fetsund ligger landets største norskeide selskap innen sceneteknisk produksjon – Bary.

Ved å legge NRKs hovedkontor i Lillestrøm vil det antagelig være behov for å etablere et mindre sendingsstudio sentralt i Oslo sentrum i tillegg, i nærhet av Storting og regjeringsapparat. Med en ti minutters togtur mellom de to fasilitetene vil det fortsatt være enkelt å opprettholde èn organisasjon og kultur for NRK.

Vi foreslår i utgangspunktet tre ulike tomtealternativer for NRK i Lillestrøm, men har også andre alternativer om det skulle bli aktuelt. De tre konseptene er:

Puls -tomten hvor Lillestrøm Bussterminal er i dag, rett ved siden av Lillestrøm stasjon. Mer sentralt blir det ikke.

Kvartal 8 – midt i sentrum - her kan byen omfavne NRK og la det bli en del av et pulserende by- og folkeliv.

Forum – rett ved siden av Norges Varemesse, med ukentlige store arrangementer og rundt 500000 besøkende årlig.

thumbnail Mediebyen Lillestrøm møte 050419 Side 09