Ny kommune, og nå blir det en annen dans!

Det går rykter om at den nye, store kommunen satser på kultur – og dansing er ett av områdene det skal bli sving på. Det er dansetime på Sørum Kulturskole, fem jenter er på plass sammen med danselærer Maja i Fleksisalen i Frogner skole og kultursenter. Når dørene til dansesalen går opp, gjør lydnivået det også. Jentene følger med når Maja viser hvordan det skal gjøres, i et stort rom med flotte vinduer som gir masse lys.

dans2 lillestrom kommune

Danselærer Maja i aksjon. Hun gleder seg til 2020, da blir kulturskolene i Sørum, Skedsmo og Fet slått sammen til Lillestrøm Kulturskole.

– Stilig! Gjør det på deres måte! Bra!

– Nå tar vi fem minutter! Drikk, strekk ut, gjør det dere trenger. Maja kommer mot oss, svett, men fornøyd.

– Ja, her holder avdeling Frogner til! Som dere ser, i dans jobber vi med rytme, dynamikk og fleksibilitet. Det er ikke bare viktig hva man gjør, det er enda viktigere hvordan man gjør det. Her på Frogner og i Sørumsand danser jeg jazzdans med elevene, innimellom med innslag av street eller contemporary. Elevene lærer kortere og lengre dansesekvenser, de får bryne seg på teknikk og også kreative oppgaver. Vi har det aller mest gøy med opptredener vi setter opp en til to ganger i skoleåret.

Nye muligheter fra 2020

– Det som er bra med kommunesammenslåingen, er at vi nå blir kjent med dansegruppene fra de andre delene av den nye kommunen også. Der finnes det både jazz, hiphop og akrobatikk, så alle elevene får et større tilbud - og vi blir enda flere som snakker DANS.

Maja forteller at det i den nye, store kommunen foreløpig blir tre danselærere. Selv har hun utdanning i samtidsdans og kulturledelse, og kommer fra Sørlandet.

– Akkurat nå er jeg alene om denne jobben i Sørum. For meg blir det en stor og veldig fin forskjell å få dansekolleger fra de andre delene av den nye kommunen. Et større fagmiljø vil gi oss en plattform å dele erfaringer i, og jeg vil kunne sparre med andre som skjønner faget.

Tre kulturskoler blir til én

Maja gleder seg til det som skal skje, at tre kulturskoler blir til én.

– Vi kommer fortsatt til å undervise der elevene er. Men vi blir flere som underviser, og i tillegg kan vi besøke hverandre og kjøre forestillinger sammen. Og de som er ivrige og går på dans i for eksempel, kan nå også dra til Skedsmo og Fet for å danse.

dans lillestrom kommune

Bare danseglede – eller høyere ambisjoner?

Kulturskolen er for alle. Men felles for de som vil danse, og bli gode på det, er å øve, øve, øve. Her kan vi tilby både breddeprogram og kjerneprogram, og hvis man vil fordype seg er det egne grupper for det, sier Maja. De mest ivrige elevene vil kunne følge danseklasser flere steder i kommunen, både på Frogner, i Fetsund og i Lillestrøm by, da kan de gå på dans enda flere ganger i uka.

Maja begynte å danse da hun var 15, med jazz og showdans. Hun opptrådte masse i løpet av ungdomsårene, fortsatte å danse ulike stiler på folkehøyskole og utdannet seg ved blant andre Skolen for samtidsdans.

– Ballettens uttrykk og fraser regnes som grunnspråket for all dans, i tillegg har jazzdans, med opprinnelse fra USA, egne ord for ulike dansesteg. Vi i gruppene bruker i tillegg ofte å finne på egne uttrykk når vi skal øve inn noe, nå tar vi «sløyfa» kan jeg for eksempel si.

Maja forteller hvilke planer de har på programmet, mens jentene strekker ut i bakgrunnen.

– Nå skal Sørum kulturskole ha en avsluttende forestilling, #Crossroads2020, det er den siste store tverrfaglige forestillinga før tre kommuner slås sammen, sier Maja. Når kommunen blir større får Kulturskolen én felles rektor, administrasjonen vil ligge i Lillestrøm – men selve skolen vil bestå av mange småvdelinger.

– Og gjett hvem som må kjøre rundt, ler Maja. – Kulturskolen må jo holde til der folk bor i den nye kommunen.

Maja slår ut med armene, og ser på klokka.

– Jeg sa visst fem minutter!

Jentene spretter opp. Hvert eneste minutt er dyrebart for den som har gledet seg til å danse hele uken. Heldigvis blir det flere muligheter med den nye kommunen etter nyttår.