Lillestrømlingen episode 1: Fetsund flåterace

Her er første episode! Peder fra Fet inviterer Roger og Anette på flåterace nedover Glomma - elven som historisk har bundet de de tre kommunene sammen. Dette er også første gangen de tre programlederne treffer hverandre.

– Det var verdens enkleste møte da jeg traff Roger og Anette første gang rett før flåteracet. Vi merket med en gang en god kjemi. Det var mer entusiasme og god nervøsitet, fremfor redsel om det vi nå hadde sagt ja til, sier Peder Seierstad.

Han forteller at han opplevde flåteracet som et kult arrangement for alle som bor i nærheten.

– Sosialt og en flott måte å samle folk på. Man får i tillegg vært utendørs og sett kommunen på en litt annerledes måte enn vanlig. Vakker natur og fint på vannet.

Peder innrømmer at han fort blir litt lei av ting.
– Det holdt med den lille roturen for min del! Sliten ble jeg også. Men med et par “bjeller i blodet” og musikk på flåta, så hadde det nok blitt et helt annet tempo!

En reise i historiske og naturskjønne omgivelser

Flåterace i Fet er et årlig uformelt flåterace på Glomma, som starter ved Bingen Lenser i Sørumsand, og ender i Øyeren. På veien nedover Glomma passeres en rekke historiske steder som har stor betydning for både friluftsliv og vår identitet.

Starten skjer i historiske omgivelser ved Bingen Lenser som det hevdes startet med organisert tømmerfløting allerede på 1300 tallet. På 1500-tallet ble vannsagene tatt i bruk som førte til et oppsving i sagbruksdriften og tømmerfløtingen. Se video fra Bingen lenser.

Sørumsand, som både er administrasjonssenteret og tettsted i Sørum kommune passeres. Sørumsand er fra gammelt av en stasjonsby og har ca. 5000 innbyggere.

På vestsiden, like etter Sørumsand og ved Rømuas utløp i Glomma, ble Norges eldste stokkebåt funnet i Glomma. Stokkebåten er et enestående båtfunn i norsk arkeologi. Båten er 9,8 meter lang uthult eikestokk fra ca. år 200 før Kristus, og er ca. 2200 år gammel, og 1000 år eldre enn Osebergskipet.

På vestsiden av Glomma mellom Nordre og Søndre Hammeren, starter Taterstigen. Navnet har stien fått fordi den ofte ble brukt av tatere når de ferdes langs Glomma. Stien har vært brukt i hundrevis av år av alle slags folk, og i dag er dette en tilrettelagt tursti.

Ved Søndre Hammeren finner du inntaket fra Glomma til vannverket som ligger i Hauglifjell. Nedre Romerike Vannverk eies av blant annet Fet, Skedsmo og Sørum og sørger for at vi for rent vann i springen.

Lenger ned passerer vi Fetsund som er et tettsted og handelssenteret i Fet kommune. Det er og var et naturlig krysningspunkt av Glomma nord for Øyeren og var et gammelt fergested. I dag bor det i underkant av 6000 innbyggere i Fetsund.

Fetsund lenser passeres like etter Fetsund. Fetsund lenser var et av landets største lenseanlegg for tømmer og var i drift frem til 1985. Fetsund lenser er i dag et nasjonalt kulturminne. Det betyr at det er vernet gjennom bevaringsprogrammet for tekniske og industrielle kulturminner og får statlige støtte til drift. På Fløtingsmuseet får du et innblikk i arbeidet som ble gjort på lensene. Både gjennom utstillingene, båtene ved kai, samt verkstedene eller du kan ta turen ut på flåtegangene på elva.

besøkssenteret som ligger på lenseområdet kan du lære mer om Nordre Øyeren naturreservat som er Nord-Europas største innlandsdelta. Deltaet huser tusenvis av rastende fugler på vår- og høsttrekk. Her kan du fange noen av Norges største gjedder og møte en frodig skogsnatur hvis du ferdes i båt.

Båttur kan du få ved å mønstre på MS Øyeren som har ulike turer som går fra Lillestrøm, Fetsund lenser og Gansvika. Turene inkludere seiling både på Nitelva, Glomma og Øyeren. Gjennom turen i deltaet er sjansen for å se bever stor, og når du kommer ut i Øyeren er du i Norges mest fiskerike vann, når det det gjelder arter. Totalt er det registrert 25 fiskearter i Øyeren.

Lengst sør på turen finner vi Gansvika, hvor vi finner Ekeberg og Østanes Bruk, som er et gammelt sagbruk med rammesager som er videreutviklingen av oppgangsaga, som bl.a ble brukt og finnes gjenoppbygd i Sagelva på Strømmen. Gansvika er i dag et populært utflukt- og frilufts sted med restaurant og kro, som nås både til land og vann.

Historien viser at vannveiene i regionen var et viktig grunnlag for næringsvirksomhet som har vært opp gjennom tiden, hvor håndtering av tømmer og sagbruksdrift har vært sentralt.

Få med deg alle episodene av "Lillestrømlingen"
I høst kan du følge tre innbyggere på en oppdagelsesreise gjennom Fet, Skedsmo og Sørum i jakten på svaret: Hva må til for å kunne kalle seg en ekte lillestrømling?