Aktuelle spørsmål om korona

Folk bekymrer seg for trange butikker og mye folk i julestria. Men de har også flere spørsmål om korona. Hvilke koronaspørsmål er mest aktuelle i Lillestrøm nå?

"Det er for trangt! Butikkene slipper inn for mange! Det er for trangt på puben - eller hjemme hos noen.... Hvordan regner vi ut hvor mye plass som trengs? Hvor melder vi fra hvis vi ser at reglene brytes?"

Butikker og offentlige steder

Butikkeiere kan ikke ta inn flere i butikken enn at kundene i teorien skal kunne holde to meters avstand til hverandre. Maksimalt tillatt antall kunder i butikken er lik nettoareal/4. I en butikk med 100 m2 tilgjengelig gulvareal kan det maksimalt være 100/4 = 25 personer.

Hjemme

Privatpersoner kan ikke samle flere hjemme enn hva forskriften tillater, og man må sørge for at folk holder en meters avstand. For tiden er det ikke lov til å være mer enn ti personer samlet i private hjem, hager eller hytter. Denne regelen gjelder absolutt og har ingen unntak.

Brudd på reglene - hvem skal varsles?

Opplever man brudd på reglene, er det politiet som skal varsles. Hvis bekymringen gjelder en arbeidsplass, er det Arbeidstilsynet som er rett instans i første omgang.

Flere spørsmål og svar

Må jeg ha hjemmekontor?
Ja, arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Les mer om hjemmekontor her.

Hvordan følges smittede personer opp?
Den som tester positivt på covid-19 skal isoleres. Pasienten skal følges opp av fastlegen under isolasjonen. Les mer om testing og smittede personer her.

Når får jeg svar på koronatesten - og hvor finner jeg svaret?
Du får en sms med lenke til prøvesvaret. Hvor lang tid det tar varierer med antall prøver som skal analyseres. Les mer om testing her.

Når skal jeg i karantene?
Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene i ti døgn fra den dagen kontakten med en smittet skjedde. Her har vi samlet informasjon om karantene.

Hva er åpent, hva er stengt?
Dette varierer med gjeldende forskrift. Her finner du informasjon om hvilke steder som er stengt, eller har begrensinger.