Dette betyr funn av det muterte koronaviruset for Lillestrøm kommune

Lillestrøm kommune har innført smitteverntiltak i henhold til ny nasjonal forskrift.

Smittevern temabilder

Etter utbruddet av det muterte koronaviruset i Nordre Follo har har regjeringen innført påbud og anbefalinger for de kommunene som ligger i geografisk nærhet i Nordre Follo. Formannskapet har gitt sin tilslutning til tiltakene, som gjelder fra klokken 00, den 25. januar, til og med den 31. januar.

Her er en oversikt over de nye tiltakene:

Risikogrupper

• De over 80 år og de med høy medisinsk risiko bør leve skjermet og kunne holde minst to meter avstand til alle bortsett fra de man bor med eller tilsvarende nære relasjoner. De bør få hjelp til innkjøp og sykemelding kan vurderes.
  • De som lever med personer i risikogruppa bør også leve mer tilbaketrukket.

Privatlivet

• Sosial kontakt bør begrenses, og dersom man møtes oppfordres det til å møtes utendørs.
  • Du skal ikke ha besøk av flere enn fem gjester i tillegg til de som allerede bor sammen.
  • Barn i barnehage og barneskole kan ha besøk fra egen kohort selv om dette blir flere enn fem gjester.
  • For private sammenkomster på offentlig sted kan dere være inntil ti personer innendørs og 20 utendørs.

Munnbind

• Bruke munnbind innendørs i det offentlige rom, hvis man ikke kan overholde avstand.
  • Bruke munnbind i en-til-en-virksomheter (frisører og lignende), hvis man ikke kan overholde avstand.

Arbeidslivet

• Det er påbud om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig
  • Vurdere å stenge kantiner eller andre steder der ansatte samles

Arrangementer tillates i tråd med nasjonale regler:

• Maksimalt 10 personer innendørs, ev. 200 dersom det er fastmonterte seter.
  • Maksimalt 20 utendørs dersom det er en privat sammenkomst.
  • For andre arrangementer utendørs er det maksimalt 200, ev. 600 dersom det er fastmonterte seter.

Serveringssteder

• Skjenkestopp

Underholdningssteder

• Stengt

Butikker

• Kjøpesentre er stengt, men visse butikker er unntatt, som f.eks. matbutikker, apoteker og vinmonopol.

Treningssenter

• Stengt.
  • De er heller ikke åpne for medisinsk behandling, dvs. nødvendig, medisinsk rehabilitering og opptrening.

Svømmehaller

• Stengt for de fleste av oss.
  • Åpent for medisinsk behandling, dvs. nødvendig, medisinsk rehabilitering og opptrening én til én i basseng, også i mindre grupper.
  • Skolesvømming i faste kohorter er lov.

Universiteter og høyskoler

• Digital undervisning der det ikke er helt nødvendig at studenter er tilstede.
  • Vurdere å stenge kantiner og andre steder hvor studenter kan samles. Lesesaler kan holdes åpne med smittevernstiltak.
  • Vurdere å bruke munnbind når man ikke kan holde minst en meters avstand.

Breddeidrett

• Stans i all breddeidrett for voksne fra og med 20 år, innendørs og utendørs.
  • Barn og unge til og med 19 år kan trene, men ikke spille kamper, delta i turneringer og lignende.

Fritidsaktiviteter

• Stans for aktiviteter som samler flere voksne over 20 år, innendørs.
  • Åpent for barn og unge til og med 19 år, gitt at man følger de vanlig smitteverntiltakene.

Skoler

• Gult nivå for barnehager og grunnskole.
  • Rødt nivå for videregående.

Reise

• Unngå unødvendige reiser innenlands.
  • Reiser som ikke er strengt nødvendige, omfatter også reiser til fritidsboliger. Er du der allerede, må du begrense all aktivitet.
  • Ved reise til steder i Norge med lite smitte bør man være forsiktig i ti dager etter ankomst.