Fortellinger om krigen for barn og ungdom

Det er 75 år siden frigjøringen, og i den anledning har vi dratt frem noen fine, såre og viktige romaner for barn og ungdom med krigen som tema.

AH695Kopi1941Østby skole, første skoledag, fra v. Liv Molstad, Terje Svendsen, Marianne Ruud, Inger Elise FonneløpSørumsandBildeeier: Ellen Fonneløp
Første skoledag på Østby skole, Sørumsand i 1941. Fra venstre Liv Molstad, Terje Svendsen, Marianne Ruud og Inger Elise Fonneløp. Eier: Ellen Fonneløp

En av de mest kjente bøkene for barn er kanskje John Boyne sin «Gutten i den stripete pyjamasen» som handler om en unikt vennskap som oppstår under forferdelige omstendigheter. Fordi den er såpass kjent vil vi heller dra frem noen andre gode bøker med tema krigen som er litt mer ukjent.

Over grensen (2012)

Maja Lunde
Bestill Over grensen fra biblioteket eller les den i BookBites

I «Over Grensen» møter vi Otto og Gerda som bor i Oslo under andre verdenskrig. Livet deres har blitt snudd på hodet etter at foreldrene er arrestert for å ha skjult to jødiske barn. Gerda og Otto tar saken i egne hender med mål om å få de jødiske barna i sikkerhet til Sverige. Det blir en dramatisk og farefull ferd til og over grensen.

Det beste med denne boka er hvordan skumle, men ekte hendelser blir fortalt gjennom hovedkarakterer som er barn. Følelsene til barna er beskrevet veldig nært og ekte, og de gjør at barn i dag kanskje kan forstå hvordan krigens dagligdagse liv var. Boken er fortsatt aktuell på flere måter, først og fremst fordi det er jubileumsår for andre verdenskrig, men også fordi den skildrer hvordan livet på flukt er og hvordan det kan oppleves for barn. Dette var Maja Lundes debutbok, og ble i år filmatisert.

En gang (2010)

Morris Gleitzmann
Bestill En gang fra biblioteket

«En gang» er en av de såreste og mest sjelsettende bøkene jeg har lest for barn. «En gang» fortelles gjennom øynene til Felix som bor på barnehjem midlertidig fordi «tilværelsen har blitt vanskelig for jødiske bokhandlere». Hvert kapittel starter med at Felix forteller om noe han gjorde en gang, som for eksempel at han rømte fra barnehjemmet en gang.

Fortellerformen gjør at boken kan fremstå litt naiv, og det gjør det til en enda sterkere leseopplevelse, for barn er veldig ofte naive og godtroende om alle de møter. Naiviteten får en brå slutt når Felix rømmer fra barnehjemmet og drar ut på jakt etter foreldrene sine, da han fort kommer ansikt til ansikt med ondskap og død. Dette er en helt unik bok og leseopplevelse, og minner litt om voksenboken «Boktyven» av Markus Zusak.

Tyskerne kommer (2013)

Tor Edvin Dahl
Serie: Adolf og banden hans
Bestill Tyskerne kommer fra biblioteket

Hva skjer når krigen kommer til Norge? Adolf, Borghild og Klaus er tre ungdommer som opplever at det blir krig i Norge. De hører rykter om at Oslo skal bombes! Både gamle og unge rømmer fra byen. Selv gjemmer de seg i en hemmelig hule i Ekebergåsen. Ikke lenge etterpå forsvinner Klaus, og før de vet ordet av det, blir de brikker i et farlig spill.

Dette er første bok i serien “Adolf og banden hans”. Serien følger de tre ungdommene fra da tyskerne kommer til Norge i 1940 og gjennom fem farlige og tøffe krigsår. Bøkene handler også om vennskap og dristige eventyr. Boka er spennende og lettlest, og passer for barn og ungdom fra 11 år.

Mens Blücher sank

Axel Hellstenius
Bestill Mens Blücher sank fra biblioteket eller les den i BookBites

Axel Hellstenius har skrevet en spennende roman for ungdom om angrepet på Norge den 9. april 1940. Boka handler om den unge matrosen Karl på krysseren Blücher, og 16 år gamle Bjørg i Drøbak. De forteller historien sin i hver sine kapitler og er helt uvitende om hverandre, og om dramaet som snart skal utspille seg på norsk jord.

Boka er lettlest og spennende, og kapitlene er korte. Det er en bok om både hverdagsliv, magiske bånd mellom mennesker, og om umulig kjærlighet. Man får en nærhet til historien når man leser denne boken. For hvordan var det å være ung under 2. verdenskrig? Forstod man alt som skjedde?