Snodig og lattervekkende fra restaurantmiljø

Er du ute etter en roman noe utenom det vanlige og med humor, bør du lese denne!  

Bokomslag: The Hills

Roman
The Hills
Matias Faldbakken
Bestill boka fra biblioteket

 

Restauranten The Hills er en familiedrevet restaurant i Oslo med historie tilbake til 1800-tallet, med klassisk interiør i europeisk stil, lysekroner, hvite duker, mezzanin og huspianist. Slik restauranten blir beskrevet kan vi kjenne den igjen som Theaterkaféen eller en av de andre gamle Oslo-restaurantene.  

Hovedpersonen og fortelleren er en av de ansatte kelnerne som ofte serverer en gruppe stamgjester. Han er en litt ensom mann som står på sidelinja og observerer alt som skjer i restauranten med et skarpt blikk for detaljer. Han har en mening om alt, selv om han opptrer diskré og han har stram kontroll på sitt ytre. På innsiden, derimot, bobler det, og det skal lite til før han blir stresset og blir bragt ut av likevekt. 

Dagene går med til vanlige, og av og til for kelneren, små oppskakende hendelser, men en dag kommer det en ung dame inn i restauranten - og ting begynner å skje. Det er denne damen pluss ei lita jente som ofte er her med faren sin, som utløser spesielt utfordrende situasjoner for kelneren.  

Kelnerens skråblikk

 

Det hele blir beskrevet via kelnerens blikk, og for et blikk! Det er ikke bare hans observasjoner av situasjoner og hans merkelige beskrivelser av stamgjestene som får det hele til å bli lattervekkende – men også hans mange rare refleksjoner om alt. 

Men det morsomste med denne romanen er forfatterens bruk av språket. Kelnerens tanker blir beskrevet med et gammelmodig språk, og med ord og ordsammensetninger som gjør at man trekker på smilebåndet. Som når for eksempel kelneren konstaterer at en av stamgjestene "sprader ut gjennom filtforhenget med markedsliberale skritt".  

Hele handlingen utspiller seg altså i denne restauranten, som et kammerspill, med den nyankomne damen og den lille jenta som friske pust inn i dette stive miljøet. Dette er ikke en bok med mye drama og handling, men humoren og kelnerens indre drama gjør dette til en god, avslappende og morsom leseropplevelse. 

Tekst: Astrid Fjeld Aamodt