Elefanten og mannen

«Kalifens gave» er en historie om et særegent vennskap mellom et menneske og en elefant, og om deres lange og eventyrlige reise.

bokomslag kalifens gave

Roman

Kalifens gave

Forfatter: Tor Åge Bringsværd
Bestill boka fra biblioteket

Tor Åge Bringsværds fortellinger fra fjerne tider er alltid en fryd å lese, enten vi reiser bakover eller forover i tid. I Kalifens gave er vi tilbake i tida omkring år 800, og bakteppet er Karl den Stores forsøk på å etablere en allianse med den legendariske kalifen i Bagdad.

Isak tilhører en familie av radhaniter  – et laug av jødiske tolker og veivisere som har holdt handelsrutene åpne mellom Europa og Østen. Isak får i oppdrag å bringe kalifens returgavegave hjem til kong Karl.  Gaven er elefanten Abul-Abbas.  

Det fantastiske blir troverdig

Romanen er basert på en virkelig hendelse: Karl den Store fikk faktisk en hvit elefant i gave fra kalifen. Ut fra svært sparsomme kilder har Bringsværd diktet troverdige detaljer og personskildringer. Isak, Abul-Abbas og følget forlater altså Baghdad en tidlig morgen, og en langsom reise begynner,et år bruker de på reisen gjennom Syria, til Jerusalem, langs kysten av Egypt, krysser Middelhavet, og til Vercelli, på Po-sletten i Italia. Der slår de leir mens de venter på våren for å komme seg over alpene, og Isak bestemmer seg for å skrive ned historien om reisen og vennskapet mellom han og elefanten. Og der forlater vi de, i det våren er kommet og de tar fatt på den siste delen til Aachen.  

Gudskjelov har Bringsværd skrevet et etterord hvor vi får kildene og faktaopplysningene, så jeg vet hvordan det hele ender. 

Dette er en varm og lun fortelling, det er tankene til Isak og Abul-Abbas og den lavmælte samtalen og filosoferingen som er det vesentlige. Nå høres det kanskje litt rart ut, samtaler med en elefant, men Bringsværd har evnen til å gjøre det fantastiske troverdig 

Tekst: Birgit Næss