Om de unge sårbare med det store motet

Har du ikke lest Jon Fosse før, er dette trebindsverket, med 3 korte romaner, et godt sted å starte.

bokomslag trilogien

Roman
Trilogien: Andvake, Olavs Draumar og Kveldsvævd
Jon Fosse
Bestill boka fra biblioteket

 

Trilogien inneholder romanene «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvævd» og har handling fra slutten av 1700-tallet. Vi følger hovedpersonene Asle og Alida, som vokser opp i fattigdom i Dylgja, ei bygd ute i havgapet nord for Bjørgvin (Bergen). Når romanen «Andvake» starter, har de to nettopp kommet seg inn til Bjørgvin, og der går de rundt i høstmørket for å prøve å finne et sted de kan bo eller overnatte. Asle har mistet begge foreldrene sine og Alida har blitt kastet ut av moren sin etter at hun nå 17 år gammel er gravid uten å være gift. Nå har de bare hverandre. 

Tilslutt kommer de seg i hus hos stedets jordmor. Barnet blir født der, og dette velskapte barnet gir dem håp om et nytt liv i byen, arv og tradisjoner skal bringes videre og drømmer skal oppfylles. Kjærligheten mellom Asle og Alida er sterk og de har stor omtanke for hverandre. Men alt er ikke som det skal være, og som leser føler man en stigende uro for dette unge paret man håper det aller beste for.  

Hva skjuler seg i mørket

 

For hva var det egentlig som skjedde da de forlot bygda Dylgja og hvorfor måtte de dra så fort? Teksten har uhyggelige dyp i seg som skjuler mørke sider. Den ungdommelige og naive overlevelsesevnen – er den så uskyldig som den ser ut som? Denne tvilen og tvetydigheten i teksten skaper en nerve gjennom hele denne historien, også videre i romanen «Olavs draumar». I den siste romanen «Kveldsvævd» har det skjedd et stort hopp fremover i tid, og vi får via Alidas etterkommer endelig vite hva som egentlig skjedde med dette paret. 

Temaene i Trilogien er foruten den store kjærligheten – fødsel, død, sorg og savn og betydningen av slekters gang. Kunst er også et tema i boka. Om hva det koster å skape kunst og om nødvendigheten av å følge kunstnerkallet. 

Trilogien er en intens leseropplevelse, både gripende og urovekkende og samtidig veldig fascinerende. 

Tekst: Astrid Fjeld Aamodt, Strømmen