En roman om drømmer, kjærlighet og savn

Gjennom Olgas forunderlige livsreise gir Schlink oss også et innblikk i Tysklands ideologiske endringer i forrige århundre.

Olga bokomslag

Roman - Olga (2019)

Bernhard Schlink
Bestill boka fra biblioteket

 

Olga er både en kjærlighetsroman og en historisk roman. Rammen for fortellingen er Tyskland fra begynnelsen av forrige århundre til godt innpå 70-tallet. Dette er en lavmælt, men samtidig en intens fortelling. Forfatteren har tidligere skrevet romanen “Høytleseren” (The Reader), som også er filmet.

Olga og Herbert møter hverandre første gang i Pommeren på begynnelsen av 1900-tallet. De kommer fra helt forskjellige kår, Herbert fra en velstående godseierfamilie, Olga er foreldreløs og fattig. Men begge har de ambisjoner og drømmer.  Olga er realisten og jobber mot en utdanning som lærer og drømmer om en sykkel, og kanskje en tur til Paris. Herbert er eventyreren og allerede som barn løper han bestandig. Han løper også som voksen, ut på nye eventyr og bort fra forpliktelser.

Herberts ekspedisjon

Herbert dukker opp, og reiser igjen. Han er i Afrika, Sør-Amerika, Sibir og flere land. I 1912 greier Herbert å utruste en ekspedisjon for å finne Nordaustpassasjen, men ekspedisjonen er dårlig planlagt, Herbert og de han var i lag med forsvinner sporløst i isen og vintermørket.

Det er den sterke og uforbeholdne kjærligheten til Olga som driver fortellingen. Fortelleren i romanen møter Olga når hun er i 50-årene, og følger henne resten av livet, men han undrer seg over om hva hun skjuler. Mange år senere, da Olga er død, og fortelleren er blitt en eldre mann, finner han en bunke uåpnete brev som Olga skrev til Herbert, Poste restante Tromsø.

Disse brevene, datert fra 1913 til 1971 gir oss et nytt bilde av Olga, og vi får puslet ferdig hele historien.  I brevene åpner hun seg og forteller om sin kjærlighet, sinne, fortvilelse og alle sine innerste tanker til mannen hun elsket.  Og jeg har fått en ny forståelse og lyst til å lese romanen på nytt.