Fengselspoesi fra Tyrkia

Den folkekjære forfatteren Ahmet Altan ble arrestert på bakgrunn av beskyldninger om ha kommet med “grunnlovsstridige kommentarer” på tv, og blir dømt til fengsel på livstid uten mulighet til å søke om nåde.

Eg får aldri sjå verda igjen bokomslag

Roman - Eg får aldri sjå verda igjen (2019)

Ahmet Altan
Bestill boka fra biblioteket eller les den som e-bok i Bookbites-appen

Opprørende og dramatisk beskriver han pågripelsen av ham som en aldrende mann. Han skriver nøkternt og nakent om livet fra cella, og skaper et konkret bilde av et opphold i fangenskap tilsynelatende uten håp. Han beskriver den absurde rettsprosessen, og gir oss noen refleksjoner om hvordan religion og legevitenskap ikke nødvendigvis stemmer overens med behandlingen man får i fangenskap. Hvorfor skjelner noen mennesker rett fra galt, og handler deretter, og hvorfor gjør andre det ikke? Er noen mennesker noble, og andre ikke? 

Rystende og poetisk

I tillegg til den livsvarige dommen ble Ahmet Altan nylig dømt (2019) til å betale ei bot for ærekrenkelse av presidenten. Tiltalen var basert på en artikkel publisert i 2016. 

Allikevel øyner vi håp, og det er selvsagt forfatterens perspektiv som anskueliggjør hvordan man ikke kan sperre en tanke inne. Hvordan man ikke kan fengsle fantasien og drømmene. Hvordan han lever et liv i en frihet allikevel fordi forfatterskapet og bøkene, hans tanker og tekster er her ute i den frie verden sammen med oss.  

Saman med menneska eg har i hovudet, smyg eg meg som ei sky ut av fengslet. Dei har makt til å setje meg i fengsel, men ingen har makt til å halde meg innesperra. Eg er ein forfattar

Dette er en bok for de som gjerne leser politisk litteratur, men hvordan definere det? Er det tekster som bekrefter synspunkter vi allerede har, eller er det litteratur som forsøker å overbevise oss om å skifte synspunkt? Uansett hvilket utgangspunkt man har for lesningen lar man seg bevege av romanens poetiske karakter. 

Boken er lavmælt og realistisk. Man tviler aldri på historiene som fortelles, men rystes i all vår erkjennelse. Ahmet Altan har skrevet noe så uvanlig som en vakker bok innrammet av Tyrkias fengselsmurer og Erdogans vei mot diktaturet.