Påskekrim for barn

Påskekrim er ikke forbeholdt voksne! Her er noen tips til krim og spenning som passer for barn.

Snushanen Hilmar bokomslag

Spenning og krim for barn

Årets påske blir veldig annerledes, med et virusmysterium som har rammet hele verden. Mens leger og sykepleiere over hele verden prøver å løse gåten med Korona-viruset, hvorfor ikke lese om mysterier i en av disse bøkene? Så får du kanskje noe annet å tenke på. Her er nemlig et lite utvalg av det som finnes av spenning og krim for barn.

For de minste

Lars Mæhles serie Mysteriene i Kråkeslottet barnehage, også kjent under navnet Barnehagekrim, passer for de yngste barna. Det har kommet mange bøker i denne serien, deriblant Hvem er bolletyven, Hvem gikk med utesko inne? Den som kanskje er mest aktuell nå er Hvor er påskeegget? I sistnevnte bok skal det være gul fest i Kråkeslottet barnehage, men den starter ikke før barna har funnet påskeegget som Elin og Sven Ingvar har gjemt ekstra godt. Bøkene er både morsomme og spennende, og overraskelser venter på hver side i boka.

Spenningsserier som ligner på Detektivbyrå nr. 2

Når vi snakker om krim for barn kommer vi ikke utenom Detektivbyrå nr 2-serien av Jørn Lier Horst! Men siden de fleste barn har pløyd seg gjennom de hittil 17 bøkene, så anbefaler vi heller noen bøker som ligner.

Mesterdetektiv Tim & Co. av Hilde Hagerup. Det er fem bøker i serien, og den første heter Mysteriet med den forsvunne diamanten. Serien handler om Tim og storesøster Jenny. Tim er like smart som Sherlock Holmes og Jenny er innmari god på ski. Sammen løser de mysterier; noen ganger med politibetjent Olsen.

Kattenapperen, av Endre Lund Eriksen og Gisle Normann Melhus, er første bok i serien om Dyrenes detektivbyrå. Den handler om Nora, som elsker dyr, og som er aspirant i Dyrenes detektivbyrå. Hun får som oppgave å etterforske alle saker som har med dyr å gjøre, i den vesle byen Nordlund. Hun samarbeider med flere andre i byrået; bl.a. den pensjonerte mesterdetektiv-hvalrossen Carl Berner og den hyperaktive minken Mirja. Nora blir dessverre mistenkt etter at en kattunge forsvinner, men sammen prøver de å finne ut av mysteriet, som ikke skjer uten forviklinger.

En lignende serie er Dyrehagedetektivene av Mona Grivi Norman, i Lindegård dyrehage. Det handler blant annet om en løveunge som forsvinner, en panda på rømmen og syke lemurer. Dyrevennene Hanna og Theo prøver å løse mysteriene i denne dyrehagen.

Mordet i hønsegården av Tore Aurstad er en ganske ny bok i krimsjangeren for barn. Her handler det om Hanen Hilmar, en ganske sliten privatdetektiv med en stor gjeld til forbrytergjengen Raptor. Hilmar må rømme fra Birdietown så fort han klarer, og får snart lov til å bo på gården til vennen, Mike. Alt er dessverre ikke som det skal ute på landet heller, for nylig ble hanen Gregory drept. Hilmar går i gang med etterforskning av dette mordet, og mistenker så å si alle rundt seg. Dette er en spennende krimgåte hvor Hilmar må bruke all sin kløkt for å finne ut hvem som drepte Gregory.

For de som liker tegneserier

En veldig fin krim-tegneserie for barn er Kikkis krim. Dette er opprinnelig en fransk tegneserie, og det er kommet tre hittil i serien på norsk. Kikki er ei nysgjerrig jente som finner mysterier overalt. Hun har to venner på sin egen alder, Lena og Erika, og en voksen venn som er forfatter. I den første boken, Kikki og mysteriet med den forsvunne dyrehagen prøver de å finne ut av noe veldig mystisk: Hvorfor går det en eldre, mystisk mann inn og ut av skogen, med maling over hele seg? Og hvorfor har han en snakkende papegøye?