Påskekrim

Påske er lesetid for mange, og i Norge går det særlig i påskekrim. Men hvorfor er vi nordmenn egentlig så glad i død og fordervelse når våren titter frem?

Kniv

Påskekrimtradisjonen i Norge er sterk, og stammer muligens fra boken Bergensbanen plyndret i natt av Nordahl Grieg og Nils Lie fra 1923. Boken fikk voldsom drahjelp fra forlaget Gyldendal ved at det ble kjøpt annonser på avisenes forsider som så ut som en nyhetssak. Selv med en liten annonsemerking i hjørnet trodde halve Norge at dette var en reell nyhet, og det ble stort oppstyr lørdag før palmesøndag det året.

Den blodtørstige nordmannen

Akkurat hva det er som gjør at toppen av lykke er å sitte alene på en hytte og lese om død og fordervelse er litt uvisst. Kanskje er det slik at i en usikker verden er det godt å lese bøker der mysterier får et svar, som regel i hvert fall. Og for noen egner også krimbøkene seg som utløp for sinne og frustrasjon. En eldre dame på biblioteket der jeg jobber låner stadig de blodigste bøkene hun kommer over. Hun betrodde meg at det sannsynligvis holdt mannen hennes i live… 

En eldre dame på biblioteket der jeg jobber låner stadig de blodigste bøkene hun kommer over. Hun betrodde meg at det sannsynligvis holdt mannen hennes i live… 

Selve krimsjangeren tilskrives ofte Edgar Allen Poe med utgivelsen Mordene i rue morgue som kom ut i 1841. Her møter vi den intelligente amatørdetektiv som finner løsningen på mordgåten ved hjelp av deduksjon og innsikt i menneskesinnet. I dag er krim og spenning populære sjangre. Av og til kritiseres de for å være lettbent formellitteratur, men med stadig nye forfattere, vinklinger og lesere er det er sjanger i endring og utvikling.

Ansatte i Lillestrømbibliotekene anbefaler krimbøker frem til påske. Kanskje får du nye ideer om hva du kan lese?

Tekst: Ragnhild Malfang