Dagbok fra Auschwitz

En øyenvitneskildring av en nederlandsk lege som overlevde Auschwitz.

Wind-EndestasjonAuschwitz.indd

Biografi
Endestasjon Auschwitz : min historie fra innsiden av leiren (2020)
Eddy de Wind
Bestill boka fra biblioteket eller les den som e-bok i Bookbites-appen

 

Eddy de Wind var en av den ene promillen som fremdele var i live da russerne frigjorde konsentrasjonsleiren. Og med en gang fant han en stor notatbok og begynte å skrive ned alt han husket mens de minste detaljene og fakta fremdeles var klare.

Eddy de Wind ble fraktet sammen med sin unge kone til Auschwitz i 1943, og det var tilfeldigheter som førte til at han ikke havnet i krematorieovnen.

Utryddelsesmaskineriet

I 1943 arbeidet han i en ghetto i Amsterdam som lege og han hadde akkurat giftet seg med en ung kvinne han møtte der.  Beskrivelsene av livet i leiren og all brutaliteten og umenneskeligheten er fortalt detaljert rett fram, det er kun de skjulte og raske møtene mellom kona og han som lyser opp alt det forferdelige. Disse korte møtene og håpet om at de en dag skulle få være sammen igjen er det som holder han i live. De Wind viser her hvordan mennesker som tidligere har handlet innenfor de akseptable rammene i samfunnet kan forandre seg til ondskapsfulle monstre i det vanvittige velorganiserte utryddelsesmaskineriet. Han gir et nærgående bilde av hvor vanskelig det er å beholde sin verdighet, menneskelighet og håp i kampen om å overleve.

For aldri å glemme

Eddy de Wind fikk utgitt boken rett etter krigen, men den ble utgitt på nytt på 1980-tallet. Han sa at han “skrev boken for at vi aldri skulle glemme, og på nytt har jeg sett hvordan intoleranse og voldelige ideologier har blitt sterkere”.

Boken ble først oversatt og utgitt på norsk nå i 2020, og det er jeg veldig takknemlig for.  Eddy de Wind utdannet seg til psykoanalytiker og brukte resten av livet sitt til å hjelpe mennesker med alvorlige krigstraumer. Selv slet han også med dette.

 

Dette er en sterk leseopplevelse nettopp fordi den er så rått og detaljert skrevet, en bok som fortsatt er viktig 75 år etter krigens slutt.