Dramatikk i ditt distrikt

«Det har såvisst ikke alltid vært like fredelig i Gansdalen!»

Bokomslag Dramatiske dager i Gansdalen

Fagbok - Dramatiske dager i Gansdalen : Med særlig vekt på krigshistorien 1940-45 (2008)

Vidar Amundsen
Bestill boka fra biblioteket

Lokalhistoriske krigsfortellinger

Tidligere ordfører i Fet, Vidar Amundsen, intervjuet i perioden 1996 – 2008, gansdøler (fetsokninger) som selv hadde opplevd andre verdenskrig på kroppen. Takket være Amundsen har vi derfor en unik mulighet til å lese om hvordan krigen og okkupasjonen preget dagliglivet i vårt lokalmiljø. 

Mange spennende fortellinger spilles ut mellom permene. Visste du at 23 norske fly landet i Gansvika 8. april 1940, eller at et passasjertog ble angrepet av allierte fly på Guttersrud stasjon i 1944? Fetsundbrua hadde en strategisk viktig beliggenhet og betydning og forsamlingshuset Dalheim ble tyskernes utkikkspost med piggtrådgjerder, bunkre og luftvernkanon. 

Likvidasjon, russerfanger og grenseloser

Lokale gutter og menn deltok i motstandsbevegelsen, noen i førstegangstjenesten andre i Milorg, og jammen kan vi lese om en kvinnelig XU-agent som drev etterretning.  

Spennende, men trist er det å lese om en likvidasjon på Varsjøen. Det samme gjelder fortellingene om den russiske fangeleiren på Øvredalen skole. Det var mye elendighet og sykdom blant slavearbeiderne som bl.a. hogg tømmer for tyskerne.  

Grenselosene holdt til langt sør i kommune, på Enebakkneset. Hit kom flyktninger mot slutten av krigen. Sønner av grenselosene forteller om ukjente personer som plutselig stod på tunet, fedre som forsvant om natten og utryggheten for nazisympatisører.    

Dramatiske hendelser

Dette er ingen lang sammenhengende fortelling, men korte historier og gjengivelser av øyenvitneskildringer. Mange av historiene er dramatiske og rørende. Det er ikke til å unngå at man tenker på hvordan en selv hadde taklet en krigssituasjon, og å bo i et okkupert land? 

Vidar Amundsen kjenner bygda si godt, og er du interessert i lokalhistorie vil du ha glede av hans bøker. Flere krigsfortellinger finner du i Det daglige brød i Gansdalen – med nytt stoff fra krigshistorien 1940-45 som kom i 2010. Som forfatteren selv oppsummerer: «Det har såvisst ikke alltid vært like fredelig i Gansdalen!»