Et tidsbilde fra 1840

Noen ganger er historien bak en roman like spennende som selv fortellingen. Søstrene på Stenberg er romanen om de tre søstrene som antageligvis inspirerte Camilla Collett til å skrive den første romanen i Norge

Søstrene på Stenberg

Roman - Søstrene på Stenberg (2019)

Elin Tinholt
Bestill boka fra biblioteket eller les den som e-bok i Bookbites-appen

 

De tre søstrene på Gården Stenberg levde et privilegert liv, men de var preget av den mektige og autoritære faren. De antas å være en inspirasjonskilde til Camilla Colletts roman Amtmannens døtre. Boken kom jeg tilfeldig over da jeg ble presentert for bøker utgitt med støtte av Kulturfondet i fjor. Elin Tinholt er inspirert av historien om søstrene Amalie, Nahyda og Ingeborg Weidemann som levde hele livet på den herskapelige, men tilbaketrukne Stenberg. Tinholt  har skapt en vakker og poetisk historie fra en sommer i 1840 og om møtet mellom Amalie og en ung mann som kommer besøk.  

Forelskelse uten tillatelse 

Jeg synes dette er et nydelig og rørende og litt trist tidsbilde fra en tid da unge kvinner skulle innordne seg fedre og ektemenn, og forelskelse, kjærlighet og egne valg slett ikke er passende for amtmannens døtre. For hvordan går det når den yngste datteren Amalie forelsker deg i en sommergjest? Her er en roman som passer for de som liker å lese både om kjærlighet og historie.

Gården Stenberg på Toten ligger fremdeles der, bevart som den var på den tiden, og kan forhåpentligvis besøkes til sommeren. 

Les også: 

Amtmannens døtre av Camilla Collett. 

Sara av Torill Brekke. 

Stormfulle høyder av Emily Brontë.