Faktabøker for barn og ungdom om krigen

Det er skrevet mange fagbøker om krigen, også for barn og unge. Her er noen fagbøker som gjennom en fortellende stil åpner opp historien for oss.

Lystad 1942-42
Kari og Jan Erik Øverby heter de to små sommergjestene fra byen som er på ferie på Lystad. Det er fint å sitte på toppen av høyet i staurvogna. Eier: Sørum Fotosamling

Blücher synker

Axel Hellstenius
Bestill Blücher fra biblioteket

Hva skjedde egentlig med Blücher? Om morgenen den 9. april 1940 blir flere norske byer angrepet av tyskerne, deriblant Oslo. «Blücher synker» handler om krigsskipet Blücher, med mange unge tyske soldater om bord, på vei inn mot Oslo via Drøbak og Oscarsborg Festning. Time for time, minutt for minutt, beskrives Blüchers skjebnesvangre reise innover Oslofjorden, sett fra en tysk soldats og fra en norsk ungjentes øyne. Viktige personer fra krigens dager tok noen valg som gjorde at skipet aldri kom fram til Oslo.

Boka har fine illustrasjoner og stor skriftstørrelse. Boka har faktabokser om både krigsskipet og om krigen generelt. Den er en fin startbok for barn som vil begynne å lese om krigen.

Jenta i veggen

Lina Lindahl
Bestill Jenta i veggen fra biblioteket eller les den i BookBites

"Betzy sitter inne i veggen. Sammenkrøpet på gulvet, med beina godt trukket opp under seg. Noen ganger må hun sitte slik i flere timer. Helt, helt stille. Det verker overalt i kroppen, og hun får ikke rørt på en eneste muskel. Helt nummen støtter hun seg opp mot veggen." Slik starter den sterke historien om Betzy Rosenberg i Trondheim, som gjemmer seg i veggen hos hennes kjære Arne. De risikerer begge livet, men Betzy vil ikke ende opp som resten av familien. Hun gjemmer seg i veggen fra høsten 1942 og frem til krigens slutt.

Dette er en veldig fin bok om holocaust i Norge, og forfatteren har intervjuet Betzys familie, og fått råd og hjelp fra andre bidragsytere. Boka er spennende og godt fortalt, slik at man som leser føler på Betzys følelser. Det er også bilder i boken, som gjør at man virkelig kan sette seg inn i hvordan livet til Betzy var.

Øverst på nazistenes liste

Arne Vestbø
Bestill Øverst på nazistenes liste fra biblioteket

Hvem var Moritz Rabinowitz, og hvorfor ville ingen i Haugesund snakke om han etter krigen? Boka handler om denne jødiske forretningsmannen i Haugesund. Da han var 14 år reiste han alene fra Polen til Norge for å jobbe i onkelens butikk i Bergen. Etter hvert flyttet han til Haugesund, hvor han trivdes bedre og startet butikk. Han fikk et godt rykte, og var i tillegg snill og godhjerta som gjerne hjalp mennesker i nød, men ble sett ned på siden han var jøde. Han følte seg av og til urettferdig behandlet, og tok til orde også når andre ble det, gjennom ulike leserinnlegg. Han kjempet en hard kamp mot antisemittismen her til lands. Dessverre gjorde dette at han ble ansett for å være jødenes leder i Norge, og det førte til at nazistene kom for å arrestere ham. Deretter ble han sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, hvor han døde i 1942.  

Boka er godt skrevet, og har mange bilder av Moritz og leserinnleggene hans. Det er spennende og viktig å lære om en helt vanlig jødisk forretningsmanns liv og hvordan han ble behandlet.

Da krigen kom hjem til oss

Synnøve Veinan Hellerud
Bestill Da krigen kom hjem til oss fra biblioteket

Hvordan opplevde barn og unge andre verdenskrig her i Norge? Det handler om skolejenta Elisabeth, sjømannen Dag, Arnold som var jøde, og Eliva som opplevde at tyskerne brant hjemmet hennes. Gjennom samtaler med disse fire menneskene, får vi vite om det som hendte da Norge ble angrepet 9. april 1940.

Boka består hovedsakelig av fortellinger om hva som skjer med personene våre gjennom deres tanker og følelser. Det er også bilder, faktabokser med viktig informasjon om norsk krigshistorie. Du kan for eksempel få vite hvorfor det ble forbudt å bruke rød lue. Boka gir en enkel oversikt over hva som skjedde da krigen kom til Norge, og vil være et fint startsted for unge som er interessert i krigshistorien vår.

Norske spioner

Harald Skjønsberg
Bestill Norske spioner fra biblioteket

Hvem var egentlig de norske spionene? I denne boka blir vi bedre kjent med seks norske spioner, både fra under 2. verdenskrig og i nyere tid.

En av spionene vi møter er Sonja Wigert som var en berømt film- og teaterstjerne før og under 2. verdenskrig. Hun fikk blant annet i oppdrag å spionere på nazi-offiseren Josef Terboven, tyskernes mektigste mann i Norge under krigen. Oppdraget kom fra svensk etterretning. Terboven var en iskald og ondsinnet mann, men likte vakre damer. Med sin sjarm klarte hun å vinne hans tillit, men det var ikke enkelt å være spion. Livet til Sonja har det blitt laget film om og heter Spionen.

Dette er virkelig spennende lesning. Språket er enkelt, og boka er lettlest, med masse bilder og gode faktabokser. Den passer for barn og ungdom som vil lære mer om norske spioner og hvorfor de valgte som de gjorde.