Jenta som forsvant

Mysteriet om den lille jenta som overlevde Holocaust og siden forsvant, og hvor vanskelig det kan være å forsone seg med fortiden.

Jenta med minneboken bokomslag

Biografi - Jenta med minneboken : en historie om krig og familie, og et menneske tapt og funnet (2019)

Bart van Es
Bestill boka fra biblioteket eller les den som e-bok i Bookbites-appen

 

Den lille nederlandske jenta Lien ble overlatt til fremmede mennesker i et desperat forsøk på å redde henne fra nazistene. Hun ble holdt i skjul hos flere familier og opplevde traumatiske år. En av familiene hun bodde hos var besteforeldrene til professor Bart van Es. Etter krigen var Lien den eneste overlevende i hennes familie, og hun fikk vokse opp som en av barna til besteforeldrene. Men etter noen år brøt Lien kontakten med familien, og ingen visste hvordan hun hadde det. Bart van Es blir nysgjerrig på dette mysteriet i familien og reiser tilbake til Nederland for å finne ut hva som skjedde før det er for sent. Han finner og får kontakt med Lien igjen.

Nederlands krigshistorie

Dette er både hennes historie, hun skrev en dagbok som van Es fikk lese, og hun fikk endelig fortalt om opplevelsene som hun hadde tiet om i alle år. Det er også historien om to familier som ble adskilt fordi fortiden var så smertefull. Van Es har også skrevet om Nederlands holocaust, om både de som skjulte jødene og de som hjalp nazistene med å finne de.

Arven etter krigen

Bart van Es biografi har gjort meg litt klokere og gitt meg en ny forståelse i om hvor vanskelig det er å leve videre med de opplevelsene barn som Lien måtte gjennomgå.