Lillestrømbibliotekene markerer Frigjørings- og veterandagen digitalt

I 2020 markerer man både at det er 80 år siden krigen brøt ut 9. april 1940 og 75 år siden Frigjøringsdagen 8.mai 1945.

Sørumsand stasjon 1945
Norske styrker på vei hjem fra Sverige like etter frigjøringen(trolig 10.mai) En stor del av Sørumsands befolkning har møtt frem på stasjonen for å ønske velkommen. Foto: Arne Orderud, Sørum fotosamling

Med støtte fra Fritt ord har Lillestrømbibliotekene produsert tre filmer med ulike vinklinger på andre verdenskrig for å markere jubileet. Det gjenstår også et større foredrag som vi håper å kunne sette opp med publikum til høsten.

Filmene finner du fra og med 8.mai på Lillestrømbibliotekenes YouTubekanal  samt at de vil bli delt på hver avdelings facebooksider denne dagen.

Samtale med Eva Løfsgaard om oppvekst under krigen og frigjøringsdagen.

Fra å fylle 13 år i april 1940 til kongen kom hjem i 1945 skjedde det mye, og Eva har ført dagbok over stort og smått fra den tiden i sitt liv. Som 87-åring debuterte hun som forfatter med sine dagbøker.

Foredrag med Roald Hansen om bombingen av Kjeller flyplass og krigsårene i Skedsmo/Lillestrøm.

Den tidligere kultursjefen i Skedsmo har et stort engasjement og mye kunnskap rundt Kjeller flyplass og deler både kjente og mindre kjente detaljer fra krigsårene.

Lillestrømbibliotekene deler også mange gode boktips med tema krigen på Lillestrøm kommunes hjemmeside. Her kan du få tips til å lese mer for både liten og stor, og en betraktning av hvorfor det fortsatt er interesse for historier fra krigen.

Maja Lunde sin samtale med Ragnhild Malfang er ikke lenger tilgjengelig etter avtale med forfatteren.