Om oppvekst, traumer og fortielser

«Jævla antifeminist», sier Stine til ektemannen Fillip. Men hun vet ingenting. For Fillip har ikke fortalt om det som skjedde da han var barn.

Antifeministen bokomslag

Roman - Antifeministen (2020)

Rune Salvesen
Bestill boka fra biblioteket eller les den som e-bok i BookBites

 

40 år gamle Fillip jobber som psykiatrisk sykepleier, han er gift og far til to små døtre. Han er enebarn, og er vokst opp hos moren som ble alene med ham da faren forlot dem når Fillip var liten.  

Boken åpner med begravelsen til moren, og vi forstår at dødsfallet er velkomment. Vi forstår også etter hvert at det er uvanlige opplevelser som ligger til grunn for denne reaksjonen. Fillip drømte om å ta livet av sin mor da han var 12 år, får vi vite. Hvorfor dette raseriet og hatet fortsatt?  

Undertrykt kvinneforakt

Fillip er gift med Stine som han liker i stadig mindre grad, hun minner for mye om moren. Hun følger heller venninners smak og valg i det meste fremfor å la ham få komme til med sine ønsker.  

Ved morens død finnes det nå et håp om frihet, men Stine avfeier fortsatt hans ønsker og ideer, og han føler at han hele tiden må gi etter. Dette gjør ham rasende, og det som definerer ham som en antifeminist, tenker han.  

Men er det generell frustrasjon for avmaskulinisering eller er det en identitetsforvirret manns selvforakt og desperasjon som ligger til grunn for antifeminisme?  

Dette er kanskje en roman for menn som føler seg overkjørt av det de mener er feminisme. Men den handler vel så mye om hva som kan skje når man snur seg vekk i stedet for å se hverandres behov, både i omsorg og omtanke. 

Det er en sår og litt vond roman, men viktig om hva fortrenging kan gjøre med et menneskesinn.  En roman med en vinkling vi ikke har lest så mye av.