Sterkt, sårt og engasjerende om krigen

Synes du at du har lest og hørt nok om 2. verdenskrig? Les denne romanen, og du vil få en historie om krigen fortalt på enn helt annen måte du tidligere har lest!

Leksikon om lys og mørke bokomslag

Roman - Leksikon om lys og mørke (2018)

Simon Stranger
Bestill boka fra biblioteket eller les den som e-bok i Bookbites-appen

 

Romanen består av to ulike historier, begge fra virkeligheten:  

En jødefamilies skjebne

Den ene tar utgangspunkt i forfatterens egen svigerfamilie: Strangers kone er av jødisk slekt. Hennes oldefar, Hirsch Kommisar, drev en konfeksjonsforretning i Trondheim, hvor han bodde med kone og barn. En dag får Kommisar ordre om å møte på Gestapos hovedkvarter i Trondheim til avhør. Han forstår ikke for hva, men skjønner at noen har tystet noe på ham. Han blir arrestert og plassert i Falstad fangeleir. Denne familiefaren kommer aldri hjem igjen. Vi følger kona Marie og sønnene i tiden som følger, med tilbakeblikk på tidligere hendelser.  

Fra fattig gutt til krigsforbryter

I den andre historien følger vi Henry Rinnan, Norges mest kjente krigsforbryter, som var personlig ansvarlig for tortur og drap. Hva gjorde denne gutten til den han ble? Forfatteren gir ikke svaret, men gir oss glimt fra oppvekst og voksenliv. 

To historier krysser hverandre

Ikke bare er disse historiene nær hverandre geografisk, men de har også flere forbindelser med hverandre - blant annet via en enebolig som fortsatt står i Trondheim. Denne boligen brukte Henry Rinnan og hans bande som hovedkvarter, Bandeklosteret ble det kalt, hvor de holdt fanger i kjelleren. Det oppsiktsvekkende er at Hirsch Kommisar sin sønn med familie kjøpte og flyttet inn i dette huset etter krigen.  Hvordan klarte å leve der med disse historiene i veggene? Og hva gjør dette med en familie? 

Stranger skriver uhyggen inn i leseren. Vi får blant annet innblikk i Hirsch Kommisar sine tanker og opplevelser i fangeleiren, slik forfatteren tenker seg det har vært, vi opplever hendelser i Henry Rinnans oppvekst basert på tidligere biografier, slik at vi nesten ser ham levende for oss slik som han fremsto på bilder, og vi følger Ellen (Hirsch Kommisar sin svigerdatter) i hennes opplevelser av huset som hun aldri fant seg til rette i. 

Spesielle fortellergrep

Hvert kapittel innledes med en bokstav i alfabetet, som i et leksikon, noe som gir en original innfallsport til handlingen. Samtidig løfter det blikket litt fra enkeltskjebnene, så det også blir en fortelling om alle mennesker som blir berørt av krig. 

Denne romanen vakte sterke følelser i meg, og var vanskelig å legge fra seg. Den viser hvor skjørt livet er og hvor fort alt du er glad i plutselig en dag ikke er der lenger.