Bokskatter fra bokhylla.no - Dikt

Lyrikerne beskriver opplevelser og følelser i et knapt og presist språk og det passer bra i disse urolige tider. Vi tar en nærmere titt på diktene man kan finne trøst i på bokhylla.no.

dikt og blomster

Visste du at store deler av den norske bokskatten ligger fritt tilgjengelig på nett? Bokhylla.no er et av Nasjonalbibliotekets store prosjekter, nemlig å digitalisere alle norske bøker som er gitt ut helt frem til år 2000. Vi løfter frem noen av våre favorittskatter fra den digitale samlingen. Denne gangen er det dikt som står i fokus.

Her finner du dikt av flere av våre mest anerkjente lyrikere, som H. Børli, I. Hagerup, R. Jacobsen, J. Sande og en mengde andre forfattere. 

Lyrikerne beskriver opplevelser og følelser i et knapt og presist språk. Ofte brukes det symboler og omskrivinger for å sette oss i en stemning. Dikt kan være knytte til det nære, til naturen og til menneskelige følelser. Dikt kan også få oss til å se større på verden, til å fatte hva som skjer, til å se hva som er viktig. 

Vår og sommer er høytid for hyggelige familiesammenkomster som konfirmasjon og bryllup. Da ønske mange å finne dikt de kan lese opp. Mange søker også trøst i et dikt når livet er vanskelig, ved sorg og død. Tiden vi lever i nå er tung for mange, verden og livet er uforutsigbart, mange er utrygge på framtida. 

Halldis Moren Vesaas (1907-1995) var en av våre fremste lyrikere. Hennes diktsamlinger dreier seg mye rundt kvinners følelser i ulike livsfaser, kjærlighet, parforhold, morsrollen. 

Samlingen Tung tids tale (1945) er en samling hverdagsdikt fra krigsårene. Sterkest og kanskje mest kjent er titteldiktet "Tung tids tale". "Det heiter ikkje: eg – no lenger. Heretter heiter det: vi." Diktet handler om at i krisetider må vi gi og dele og ta vare på de som trenger oss.

Diktsamlingen av Vesaas er ikke å få kjøpt lenger, men du finner dette diktet og andre dikt som passer i glede og sorg i diktsamlingen I glede og sorg av Heffermehl. Her finner du dikt som passer nettopp i glede og sorg. Det være seg navnedager, konfirmasjoner, bryllup og bisettelser. Her får du første vers: 

Det heiter ikkje: eg – no lenger. 
Heretter heiter det vi. 
Eig du lykka så er ho ikkje lenger  
berre di. 
Alt det som bror din kan ta imot 
av lykka di, må du gi. 

Utdrag fra "Tung tids tale" av Halldis Moren Vesaas

Tekst: Karen Sletten Henriksen