Feministisk fantasy

En shout-out til kunnskap, likeverd og kvinnelig styrke.

Maresi bokomslag

Fantasy

Maresi
Forfatter: Maria Turtschaninoff
Bestill boka fra biblioteket

Finsk-svenske Maria Turtschaninoff er kjent for sine historieinspirerte fantasy-verdener med sterke, kvinnelige karakterer. Krønikene fra Det røde klosteret er intet unntak, her er det søstre og noviser og små-noviser som lever et klosterliv på øya Menos. Utdanningsfaktoren er høy, dette er intelligente kvinner som tar vare på jenter som kommer til øya som forfulgte og utstøtte fra rettsløse samfunn, såkalte vassal-stater som nekter jenter og kvinner utdannelseHovedkarakteren og fortelleren Maresi kom fra en fattig familie og hungersnød som hadde tatt livet av hennes søster.  

En rød bok om et mildt Hierarki 

Boken er rød, klosteret omtales som Det røde klosteret, det handler om kvinners blod, og sist men ikke minst om hovedinntekten deres som baserer seg på blodsnegler, sneglen som produserer en sjelden og ettertraktet rødfarge til å farge tøy med. Arbeidet bygger på bærekraft, gjenbruk og respekt for naturen. Samfunnet er bygget opp som et slags hierarki, men med godhet og omsorg for hverandre. De eldste lærer opp de yngre som igjen tar vare på nykommerne og gir de trygghet og harmoni. Maresi er en novise som tar ansvar for nyankomne Jai som bærer på en fryktelig forhistorie.  

Freden kan jo ikke vare, kvinnene får besøk av onde menn. Hvorfor kommer de, hva vil de og hvordan går det? Dette er en bok om godhet og ondskap knyttet til kunnskap og omsorg. Og selvfølgelig ispedd fantasy-elementer som gjør at man kroer seg når det bokstavelig talt stormer som verst.   

Dette er en bok som passer for unge kvinner som liker fantasy, så i utgangspunktet passer jeg ikke inn i denne kategorien på noe vis, men jeg liker bøker hvor ting ender godt, eller med en åpen slutt hvor jeg kan velge at det ender godtOg litt eventyr blir vi aldri for gamle til når det er godt fortalt. God lesning! 

Tekst: Kari Kjos