Norsk, norskere, norskest

H.K.H. Kronprinsesse Mette Marit og forfatter og forlagsredaktør Geir Gulliksen har invitert tolv forfattere, noen kjente, etablerte og noen ferske stjerneskudd til å bidra med nyskrevne noveller og essay. Utgangspunktet for tekstene: Hva vil det si å være norsk i dag?

Hjemlandet bokomslag

Noveller og essays
Hjemlandet og andre fortellinger
Redaktører: H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit og Geir Gulliksen
Bestill boka fra biblioteket  eller les den som e-bok i BookBites.

Om boka

«Hjemlandet og andre fortellinger» er en samling tankevekkende, opplysende, oppløftende, men også dystre og melankolske noveller og essay, som gir et interessant og tidsriktig bilde over hva norsk kultur kan innebære.

Sterke historier og spennende tema

Noen av tekstene i denne samlingen treffer deg i brystet og magen samtidig. Det er ubehag, gjenkjennelse, erkjennelse. Det er sterke historier som utforsker det som binder mennesker sammen innenfor samme kultur, men også på tvers av kulturer. Noe kan slå deg som typisk norsk, mens noe er mer allmenngyldig. Temaene i boken spenner vidt: Oppvekst. Barndom. Kjærlighet. Det som binder oss sammen i et langstrakt landskap. Vår kulturarv; kjente norske forfattere og diktere. Kongefamilien. Misbruk av makt og posisjon. Krigsminner. Undertrykking av følelser og det å bære sine byrder i taushet. Videreføre tradisjoner kontra å følge sine egne drømmer. Odel og plikt. Det som kjennetegner oss som mennesker, det pinlige som man ikke tør å vise fram for andre.

Pinlig og intimt

Det sistnevnte utforsker Vigdis Hjorth på en uttrykksfull og utleverende måte i sin fascinerende novelle Kroppsspråk. Når man føler seg trygg i sin private sfære og skjermet fra «det overvåkede offentlige rommet, hele det gjennomregulerte norske samfunnet med alle sine skrevne og uskrevne regler», da kan man få utløp for sine lyster og behov uten at noen dømmer. Hvordan man egentlig har det kommer til uttrykk via kroppen, og det kan være på skamfulle måter som man vil skjule for allmennheten, kanskje til og med for de aller nærmeste. "Kjærleik også på desse vegane" av Marit Eikemo er en av mine favoritter i samlingen. Jeg mener at denne følelsesladde og vakre novellen sier mye om den norske kulturen, hvor vi kommer fra og hvordan det former oss som mennesker.

Knausgårds tittelessay gir en intim skildring av hjembygda hans på Sørlandet. Hvordan man husker barndommens landskap så detaljert, selv om det kan være fjernt som et drømmelandskap. Jeg liker måten Knausgård utbroderer, beskriver og hans dypt personlige tanker og opplevelser som han knytter opp mot det særnorske i landskapet og kulturen. Det er veldig flott og inspirerende. Alt i alt en meget god leseropplevelse.

Tekst: Ina Gjesdahl