Huset som forteller

Jenny Erpenbeck forteller en historie som jeg aldri har hørt en historie bli fortalt før - med et hus og et sted som “hovedpersonen”.

untitled

Roman - Hjemsøkelse

Jenny Erpenbeck
Bestill boka fra biblioteket 

Boka starter med at forfatteren viser oss dette stedet via landskapet som ble dannet allerede i istiden. Deretter starter historien tidlig på 1900-tallet ved denne bredden av en innsjø utenfor Berlin, med den enslige amtmannen som bor med sine 4 døtre på storgodset sitt. En tragisk hendelse i familien fører til at en del av den store eiendommen blir skilt ut og solgt til en arkitekt fra hovedstaden, som bygger et stort sommerhus der med originale og fantasifulle detaljer. Dette huset danner altså utgangspunktet for denne romanen og som alle historiene spinner rundt. 

Huset og dets beboere 

For her i dette huset er det flere familier og enkeltpersoner som er innom, noen flytter ut, og andre flytter inn, og i bakgrunnen lurer krigen og setter sitt preg på alles liv. De som har jødisk bakgrunn må flykte, den røde armé rykker inn og bebor huset en periode, en kvinne søker tilflukt i kleskottet. Sommerhuset står stødig i disse skiftende tider inntil det en dag ikke gjør det lenger.  

Det er en fascinerende historie, om Tysklands historie sett gjennom gjenstandene og landskapet som overlevde disse menneskene. 

En uvanlig leseropplevelse 

Det som gjør denne boka til en original og uvanlig leseropplevelse er måten den er fortalt på. Her er ingen dialoger, bare observasjoner og beskrivelser. Dette gjør at vi ikke kommer så tett inn på menneskene vi leser om, noe enkelte kritikere også har påpekt, men til gjengjeld skriver forfatteren poetisk om naturen, landskapet, skjebnene og historiens gang på en uvanlig finurlig måte. 

Forfatterskapet 

Med sine 170 sider er den absolutt verdt å lese som en inngangsport til Jenny Erpenbecks forfatterskap. I Tyskland kom denne boka ut før de to neste, “Alle dagers ende” (2012) og “Gå, gikk har gått” (2015), som begge ble utropt til mesterverk. 

Legg merke til omslaget! Illustrasjonen på papiromslaget viser et reisverk av et bygg, og har utklippede hull der vinduene skulle vært. Og bak disse vinduene, på omslaget på selve boka, er det en illustrasjon av en skog med høye trær. Et vakkert omslag til en vakker bok! 

Tekst: Astrid Fjeld Aamodt