Mordgåte fra øde utkantgrend

Spenningsroman med mystikk og merkelige karakterer fra Nobelprisvinneren 2018!

Bokomslag Før plogen din over de dødes knokler

 

Romanen «Før plogen din over de dødes knokler» kan man lese som et gåtefullt mysterium, og handlingen foregår i et grisgrendt strøk i Polen nær grensen til Tsjekkia. Denne lille grenda, som ligger forblåst på en topp i landskapet, er kun bebodd av tre fastboende enslige personer. Resten av de små husene i området tilhører folk som kun bruker husene som ferieboliger. Den eldre kvinnen Janina, som er en av de fastboende, fungerer som en slags vaktmester for feriebeboerne. 

En hovedperson utenom det vanlige 

Til tross for sviktende helse, er Janina en røff, handlekraftig og frittalende dame, som blander seg opp i det meste av det som foregår i traktene. Hun er pensjonert broingeniør, har jobbet som engelsklærer og har astrologi som lidenskapelig hobby. Hun er også glad i dyr og hun hjelper sin beste venn, sin tidligere elev, med å gjendikte William Blake. En allsidig dame, med andre ord. Den noe merkelige tittelen på romanen er et sitat fra et av Blakes dikt.  

Mord i nabolaget 

En natt blir Janina vekket av sin nærmeste nabo, som har funnet den tredje fastboende naboen død i sin egen stue. Det ser ut til at han har blitt kvalt av et kjøttbein. Politiet mener det er en ulykke, men Janina har sin egen teori. Hun har nemlig observert flere dyr som har lusket rundt i området. Så skjer det flere dødsfall, og felles for alle ofrene er at de tilhører det lokale jaktlaget. Janina bestemmer seg for å undersøke på egenhånd, noe ikke alle ser med blide øyne på. Kan det være dyrene som har tatt hevn? 

Alvorlig tema med humoristisk vri 

Forfatteren beskriver naturen, årstidenes gang og det kaotiske livet til en kvinne som det ikke er lett å bli klok på. Det er Janina selv som er fortelleren, og hennes skakke syn på personene og hendelsene rundt gir seg av og til absurde og lattervekkende utslag. Det blir umulig å ikke le, selv og de underliggende temaene, som dyrerettigheter og klimautfordringer, er alvorlig nok. Og mordgåten, den får sin løsning til slutt.