Sitt livs huskjøp

En aktuell sakprosa-bok som er bygget opp rundt et hus i Damaskus. Diana Darke ble huseier akkurat da borgerkrigen brøt løs.

Bokomslag Huset i Damaskus

Diana Darke er en engelsk forfatter, ekspert på arabisk språk, litteratur, kultur og historie. All kunnskapen og ikke minst det nære forholdet til Syria, kjærligheten til Damaskus og huset gjør boken til en fascinerende reise. 

Hvorfor endte revolusjonen i Syria i borgerkrig?  

Darke skriver om Syrias historie og prøver å gi oss et innblikk i hvor fastlåst situasjonen i Syria er, og hvordan den har påvirket hele området. Og ikke minst prøver hun å formidle hvordan vanlige folk har det. Darke fikk hjelp av mange mennesker i Damaskus og flere ble nære venner. Her forteller hun deres historier. 

Forfatteren var i Damaskus i 2005 for å skrive om Syria i Bradts reisehåndbok. Da får hun vite at det er mulig å kjøpe en av de gamle ottomanske bygningene som står og forfaller.  Sånn gikk det til at hun ble eier av Bayt Barudi, kruttmesterens bolig. Og huset ble kjøpt i kontanter: det tok 6 timer for selgerne å telle pengene. Dette er en av de mange små historiene som er fine avbrekk i boken. 

Interessant om historien til Damaskus.  

Damaskus av de eldste byene i verden med en gamleby som er kontinuerlig bebodd og har en blanding av muslimske, jødiske og kristne kvartaler. Bayt Barudi er et gammelt atriumhus, og restaureringen var ganske komplisert. Både byråkrati, korrupsjon og uforståelige bestemmelser står i veien, men til slutt er huset beboelig igjen. Så utvikler konfliktene seg til borgerkrig, og endrer situasjonen for Darke.  

En bok for alle som er nysgjerrige, som liker å reise og liker en godt fortalt historie. 

Anbefaler også to romaner av Khaled Khalifa som forteller om livet i Syria: 

Døden er et slit og Ingen kniver på kjøkkenet i denne byen