En omvendt kriminalhistorie

Mordgåte i amerikansk dekadanse med fascinerende skildring av en gjeng med originale og i varierende grad skadeskutte personer.

Bokomslag av Den hemmelige historien

Den hemmelige historien (1994) av Donna Tartt

Bestill boka fra biblioteket

Richard Papen er en frustrert ung mann, lei av vestkysten og småstadslivet sammen med foreldrene som bekymrer seg for fremtiden hans og alt annet. Ved en tilfeldighet søker han seg til Hampden universitet i Vermont, og får innpass. Her blir han raskt fascinert av en liten gruppe studenter som skiller seg ut, både i utseende og væremåte. En eksklusiv og sær studiegruppe i klassisk gresk, håndplukket av deres eksentriske professor Julian Morrow. Richard ønsker sterkt å bli en del av denne gruppen, og jobber hardt for til slutt å få innpass.

Persongalleriet i gruppen er fasettert, til sammen bestående av rike, dekadente og intellektuelle karakterer som først behandler Richard høflig, kjølig og distansert. Richard blir etter hvert tatt inn i varmen og innlemmet i noe som viser seg som å være en grusom hemmelighet. Men blir hans dilemma forsterket av hans viten og erkjennelse? 

Spennende og intellektuell atmosfære

Den frodige bruken av referanser i boka er inspirerende for å ville lære seg mer, vite mer. Om kunst, litteratur og filosofi. Det er noe ved dette miljøet som er så besnærende at man forstår den unge Papen’s ønske om å være en del av dette til tross for de mørke sidene. 

Hva er det som gjør menneskene så fengslet og betatt av det grusomme? Hva er det som er vakkert ved det skrekkelige? Kan man finne noen svar i klassisk filosofi og kunnskap?

Og sist, men ikke minst, hva er det som er spennende med en fortelling hvor vi får presentert et mord med gjerningsmann og offer på første side? Det er fortsatt en gåte om hvorfor, og om hva som kan drive et menneske til å utføre utenkelige handlinger.

Dette er en bok om moral og etikk. Den er spennende som mordgåte, men også fascinerende om livet i et collegemiljø for velstående. Man får beskrivende detaljer om fantastiske omgivelser med klasse og overflod. Det er en slags The Great Gatsby kombinert med Agatha Christie og Inspector Morse.

En bok for de som er som meg, og elsker slikt!