En varm og sterk oppvekstroman om savn og tilhørighet

En dag får Arminuta beskjed at hun ikke lenger skal bo sammen med moren og faren sin fordi de ikke er hennes foreldre. De egentlige foreldrene vil ha henne tilbake.

Bokomslag Arminuta

  • Roman: Arminuta (2019)
  • Forfatter: Donatella Di Pietrantonio
  • Bestill Arminuta fra biblioteket, eller les den som e-bok på Bookbites.

I starten av fortellingen står hun på terskelen til en overbefolket leilighet i en landsby et sted i Italia. Fra nå av blir hun kalt Arminuta: den hjemvendte. I 13 år har hun bodd i byen i en trygg og borgerlig familie, som enebarn. Velkomsten i hennes biologiske familie er ikke hjertelig. 

Det er fattigdom og nærmest en kamp om maten og sengen. Livet er kaotisk, og det vanker stadig et slag eller to fra foreldrene. For Arminuta blir alt veldig forvirrende, og det er ikke lett å tilpasse seg det nye livet. Hun føler seg nærmest som en flyktning i et nytt land, og tenker mye på hvorfor hun måtte forlate sine første foreldre. Arminuta tror lenge at moren er syk, og at hun snart vil komme og hente henne tilbake.

Sterk fortelling om vennskap

Arminuta får mange nye søsken; en storebror på 17 år, som blir sett på av alle som en kjeltring, og som har litt for mye ikke-søsterlige følelser for Arminuta og en lillebror som ikke utvikler seg som han skal. Men det er lillesøsteren Adriana som på mange måter blir Arminutas redning. Adriana er en gatesmart og freidig jente som har lært seg å tilpasse de røffe forholdene i hjemmet og i landsbyen. Hun tar hånd om Arminuta, og vennskapet til Adriana er en viktig del av romanen.

Arminuta er jo også en fengslende jente. Hun er modig og har en trass og taus styrke som gjør at hun både klarer seg og også utvikler seg trass i de vanskelige forholdene. For Arminuta føler et stort svik fra begge familiene sine.

Dette er en intens og litt trist oppvekstroman fra 1970-årene i Italia, skrevet i et direkte og vakkert språk. Hvis du liker forfattere som Elena Ferrante og Elsa Morante, er dette en bok for deg!