De norske englemakerskene

Anna og Pauline lever i fattigdom og i desperasjon, og de bestemmer seg for å ta til seg pleiebarn mot betaling. Hvor vanskelig kan det egentlig være å ta vare på uønskede unger?

Ungen bokomslag

En sann historie

Aina Basso har igjen tatt for seg et lite stykke norgeshistorie inn i fiksjonens verden, men denne gangen er den mørkere enn noen gang. Historien er basert på den verste barnedrapssaken i norsk historie. Saken skapte stor oppstandelse i sin samtid og den kjente kunstneren Edvard Munch har malt maleriet «Pleiemødrene i lagmannsretten» etter denne saken, som også er kjent som «Englemakerskene i Kristiania».

En helt vanlig kvinne

Vi blir gradvis kjent med Anna, en tilsynelatende helt vanlig ung kvinne som gjør sitt beste for å overleve i et Oslo sterkt preget av fattigdom og arbeidsledighet. Vi blir kjent med hennes barndom, første forelskelse og hennes to barn som etter hvert kommer til verden.

Som leser er du hele tiden nysgjerrig på hvordan Anna kommer til det punket hun er i historiens nåtid. Hvor er barna hennes nå, hvor er kjæresten og hvordan mistet hun egentlig fingeren som hun stadig tar etter?

Omsorg og svikt

Ett pleiebarn blir til to, så tre … Spesielt ett av barna begynner å bety litt mere for Anna enn de andre. Mens «vesla» blir stelt, får mat og en varm armkrok om natten, blir de andre barna skjøvet bort. En pute over hodet pleier å få de til å bli stille.

Det er når vesla dør (av naturlige årsaker) at ting begynner å rable i det stille for Anna. Flere barn dør, og Pauline kommer hjem med nye barn og stiller ingen spørsmål.

En bok som sitter

Aina Basso har klart å skrive en både nøktern og interessant historie med en hovedkarakter man både kan kjenne ømhet for, men også et sterkt sinne – kanskje hat?

De grusomme handlingene vi vet skjer blir aldri beskrevet detaljert eller grotesk, det behøver de ikke – vi forstår allikevel. Vi blir i større grad kjent med mennesket Anna og man har hele veien et håp om at ting skal ordne seg. Tross at vi kjenner bakgrunnen for historien fra før.

Liker du historiske romaner, «true crime» eller bare ønsker en sterk historie å lese kan denne anbefales. Vent allikevel litt med denne boken om du har små barn hjemme.

Hilsen en småbarnsmor!