Bildebøker med plass til alle

Mangfold er viktig for alle, også de minste. Her er noen bildebøker som viser barn og huldre som kanskje ikke helt passer inn, men som blir akseptert for den de er likevel.

Bildebøker skeive

 

Her er Teddy

Jessica Walton
Bestill boka fra biblioteket

Handler om den litt triste teddybjørnen Thomas, som alltid har visst at han er en jenteteddy, og ikke en gutteteddy, selv om han ser ut som det. Han skulle helst hete Tilly i stedet! Men han er redd for at gutten Errol (som eier teddybjørnen) ikke vil være vennen hans på grunn av dette.

Teddy vet nemlig hvem han er, og sier tydelig ifra ganske tidlig i boken. Dette er en sjarmerende fortelling med fine tegninger, og som ufarliggjør temaet om å være annerledes, og om å la noen være som de er. Tegningene er veldig milde og diskré, og er med på å gjøre temaet lettfattelig, og viser hvordan Thomas/Tilly viser hvem han/hun er på en veldig fin måte uten å dømmeSpråket er også enkelt og lettfattelig. 

Hannemone og Hulda

Jenny Jordahl
Bestill boka fra biblioteket

Hvorfor blir ikke Hannemone og Hulda forelska i menn? Hannemone kommer fra havet, og Hulda fra skogen. Hannemone er den minste havfruen med de største drømmene. Hun ønsker å se den gåtefulle verdenen langt forbi havets ende, mens Hulda vil sitte i det høyeste treet og speide etter skogens ende.  

Hannemone vil ikke ha en sjømann, og Hulda blir ikke forelska i en tømmermann. Begge møter forståelse for dette i boka. De vet ikke på forhånd hvorfor de ikke blir forelska i menn. Begge leter likevel overalt etter kjærligheten. Leseren følger deres historier parallelt, hele tiden på vei mot hverandre. De to hovedpersonene får hver sin side samtidig i boka, på annenhver side. De ser alltid mot hverandre i tegningene - før de tilslutt møtes ansikt til ansikt.

Dette er en sjarmerende og søt fortelling, som kan passe mange aldre. Boken passer godt til høytlesning og er en fin samtalebok om å være forskjellige, samt om forelskelse og kjærlighet. Det er flotte, tydelige og morsomme tegninger der fargene og miljøene tilslutt smelter sammen, i tråd med fortellingen. 

Prinsesse Henrik

Michaël Escoffier
Bestill boka fra biblioteket

Henrik vil ikke være en typisk gutt, som kler seg ut som supermann eller sjørøver. Han er nemlig en prinsesse! Sånn er det bare. Han blir derfor kjempeglad når han får låne en kjempefin kjole med masse glitter og skinnende, høyhælte sko i rosa av storesøsteren. Han elsker nemlig å kle seg ut! Henrik synes alle skal få kle seg ut som prinsesser. Henrik har fått leppestift og øyenskygge fra moren sin, og da føler han seg virkelig som en ekte prinsesse! Da er han klar for karnevalet i barnehagen. Det er riktignok ikke bare enkelt å være gutt i kjole, når ingen riddere vil holde han i hånden! Han synes de andre ungene er skikkelig teite og pysete, men lar seg ikke knekke av den grunn.

Dette er virkelig en morsom bok! Tegningene er hysterisk morsomme og gjør dessuten litt narr av stereotyper. Henrik er også en morsom gutt, og vet hva han selv vil. Han vil kle seg ut som hva han vil - alle er jo sjefen over seg selv! Kanskje han kler seg ut som en havfrue neste gang? 

Julian er en havfrue

Jessica Love
Bestill boka fra biblioteket

Handler om Julian, som blir veldig nysgjerrig på noen vakre havfruer som sitter på t-banen en dag han er sammen med bestemoren sin. Til bestemoren sin sier han at han også vil bli havfrue, og det fornekter hun ham ikke. Hun gir ham muligheten til å uttrykke seg ved å kle seg som han selv vil, og kjefter aldri på han. Dermed er det ikke flaut å kle seg ut som en dame, det blir liksom godtatt.

I slutten av boka får han bli med bestemoren sin på et veldig fint opptog i byen de bor i. Alle har kledd seg ut! Det ser ut som det er tatt rett fra et karneval i Brasil! Dette er en veldig fin billedbok til høytlesning, det har jeg allerede testet. Det er lett å få barn til å bli engasjert både i fortellingen og i bildene. Fargene i boka er både lyse og myke, og det er ellers lett å bli glad i boka. Passer for både barn og voksne, siden temaet er identitet, individualitet og kjønnsroller.