Ung og skeiv kjærlighet

Ungdomstiden er kanskje den tiden hvor mange begynner å utforske hvem man er, hvem man vil være, og ikke minst hvem man forelsker seg i. Her har vi laget en liste med bøker om akkurat disse temaene, hvor fellesnevneren er at alle faller inn under LHBT-miljøet.

skeive ungdomsbøker

Nærmere kommer vi ikke

Monika Steinholm
Bestill Nærmere kommer vi ikke fra biblioteket eller les den i BookBites

Jens er redd for alt. Inkludert blod og vann, men mest av alt er han redd for å innrømme følelsene sine for Niklas, bestekompisen hans. Han bestemmer seg for å dra på ferie til onklene sine som bor i Finnsnes, et lite sted langt nord i Norge. Her treffer han Edor. Edor er hans rake motsetning, fryktløs og tøff. Noe endrer seg den varme sommerkvelden de møtes på badeplassen, Edor blir usikker og stressa fordi det kiler så innmari i magen når han snakker med Jens. 

Dette er en nydelig skrevet bok som drar deg inn fra første setning. Den handler om den såre og vanskelige, men vidunderlige kjærligheten, og om å finne seg selv. Det blir forviklinger, overraskelser, humor og sårhet. Den er lett å lese, og språket er ærlig og troverdig. "Nærmere kommer vi ikke" er en frittstående oppfølger til "Fuck Verden", men man kan fint lese dem uavhengig. "Nærmere kommer vi ikke" har også blitt adaptert til tegneserie med samme tittel. 

Kan vi bare late som

Camilla Sandmo
Bestill Kan vi bare late som bok fra biblioteket eller les den i BookBites

Emma driver med kunstløp når hun ikke Simser eller drømmer om å bli en kjent blogger. I ishallen må kunstløperne dele banen med guttene som spiller ishockey, og der treffer hun Jossi, som hun inngår et veddemål med. Emma og Jossi skal bytte sport, og den som klarer det best, vinner hele ishallen til treningen sin. Emma er sikker på at hun skal klare å slå en teit ishockey-gutt, men det hele blir litt mer utfordrende når Jossi ikke er den hun tror. "Kan vi bare late som" er en vakker, morsom, og herlig bok om vennskap, forelskelse, og om å finne seg selv. Det er en hjertevarmende bok om den forvirrende første forelskelsen.  

Som ild

Sara Lövestam
Bestill Som ild fra biblioteket her

Anna og faren hennes eier den kjipeste hytta på ute på sommerøya. Det gjør ikke Lollo og hennes familie, tvert imot eier hennes familie en av de fineste hyttene. I "Som ild" kolliderer to verdener, og gir et interessant blikk på hvor ulike man er, men hvordan man likevel kan ha ting til felles. Lollo og Anna møtes ved en tilfeldighet, og den ene tilfeldigheten fører til den andre. Det oppstår først vennskap, men vennskapet utvikler seg raskt til noe mer. Dette er en perfekt sommerbok, med en altoppslukende forelskelse, teite foreldre og herlig sommerlandskap.  

Simon og homo sapiens-agendaen

Becky Albertalli
Bestill Simon og homo sapiens-agendaen fra biblioteket her eller les den i BookBites

Simon er 16 år og inne i skapet. Han sender daglig e-poster med Blue, en gutt på skolen som han ikke vet hvem er. En dag glemmer Simon å logge seg av e-posten sin på en skole-PC i biblioteket, og da havner e-postene hans i gale hender. Det blir en indre og ytre kamp for å få kontroll på situasjonen, og alle kan kjenne seg igjen i å ha hemmeligheter man ikke vil skal komme på avveie. Dette er en morsom og gjenkjennbar bok om å finne seg selv, forelskelse og forviklinger. Boken bør nytes med en pakke Oreo-kjeks, og etter man har lest boken kan man se filmadaptasjonen ved navn Love, Simon, som er like fin!  

Bare du

Anna Ahlund
Bestill Bare du fra biblioteket her eller les boka i BookBites

"Bare du" er en av de mest grafiske ungdomsbøkene jeg har lest. Den handler om 16 år gamle John som er håpløst forelska i storesøstera sin kjæreste. Fra første møte med kjæresten til storesøstera oppstår det en intens kontakt og kjemi mellom John og han. Det hele tilspisses når John og en venninne blir med storesøsteren og kjæresten på hyttetur. Dette er en dramatisk, erotisk og spennende kjærlighetsfortelling som passer perfekt for ungdommer som er glad i SKAM.  

Kunsten å være normal

Lisa Williamson
Bestill Kunsten å være normal fra biblioteket her eller les den i BookBites

Det finnes dessverre ikke så mange bøker om transpersoner enda, men "Kunsten å være normal" er en av få oversatte bøker med temaet. I denne boka møter vi David som alle syns er en outsider. Foreldrene tror han er homo, på skolen mobber de han, og han har ikke så mange han kan betro seg til. Egentlig føler han seg som en jente. Vi møter Leo, også og han bærer også på en hemmelighet. Ulempen er bare at på skolen de går på, så har hemmeligheter en tendens til å komme frem. Dette er en sår og viktig bok å lese for både ungdommer og voksne, og den får deg til å innse hvor vanskelig livet kan være for de som er født annerledes.