Digitale tilbud til barn og unge

Nå stenger deler av samfunnet ned igjen, og da kan det være vanskelig å vite hvor man kan få tak i lesestoff og annen underholdning. Her har vi en liste med gode tips!

jenter som spiller

Nasjonalbibliotekets nettbibliotek

Nasjonalbiblioteket digitaliserer norske bøker og mange er tilgjengelige gratis på nettsidene fordi de ikke lenger har rettigheter knyttet til forfatter eller forlag. Disse kan du lese når du er på nett i Norge. Søk etter bøker her. Du finner blant annet Roald Dahl, Anne-Cath. Vestly, Jostein Gaarder, Tommy og Tigern her. 

Billedbokhylla

Samler alle bildebøker som ligger hos Nasjonalbiblioteket. Se lista over bøker og trykk på Les e-bok for å komme til boka. Her kan du lese gamle og nyere klassikere om og om igjen!

Skolenettsteder

NRK skole

Gratis klipparkiv for bruk i undervisning. Organisert etter læreplanene.

Skolekassa

En elektronisk portal med læringsressurser og læremidler for asylsøkere og flyktninger med rett til opplæring etter opplæringsloven. Målgruppen for Skolekassa er elever med kort botid i Norge og elever med norsk som et andrespråk. Skolekassa er tilpasset barn og unge av ulik alder, bakgrunn, språk og erfaring.

Tema Morsmål

Tema Morsmål er nettside med flerspråklige ressurser til bruk i barnehage og skole. Formålet med nettsiden er å samle og utvikle ressurser for morsmålsstøttet og flerspråklig arbeid i barnehagen, og morsmålsopplæring og tospråklig fagopplæring i skolen. Siden tilbyr også ressurser og informasjonsmateriell på morsmål for minoritetsspråklige foresatte. 

Nysgjerrigper

Nysgjerrigper er Forskningsrådets tilbud til barn og unge, og spesielt for elever og lærere i barneskolen. De jobber for at flere skal vite hva forskning går ut på og for at flere skal få lyst til å jobbe med forskning.

Lydbøker og e-bøker

Låne e-bøker i BookBites 

I appen BookBites kan du som har lånekort logge inn og låne e-bøker og e-lydbøker. Se denne videoen for å få hjelp til innlogging og å opprette bruker. Du kan søke etter bøker inne i appen. Det kan være venteliste på bøker i appen. Vær grei og lever inn med en gang du er ferdig med å lese, så får nestemann på venteliste beskjed.

I BookBites finner du et variert utvalg av bøker, for både store og små barn. Det er alt fra spenning og mysterier, til fantasy, til kjærlighet og romantikk.

Trenger du anbefalinger til hva du skal lese, har IBBY lagt ut mange gode tips her. Mange av disse bøkene finner du i BookBites. 

E-bøker på andre språk

Libby gir deg tilgang til engelsk e-bøker og e-lydbøker via lånekortet ditt. Les mer om hvordan du kommer i gang med Libby her.

Global Digital Library - engelsk

International Childrens digital library - engelsk og flere andre språk

Verdensbiblioteket - e-bøker og e-lydbøker på  arabisk, bosnisk/kroatisk/serbisk, persisk, somali, tigrinja og tyrkisk 

Elfquest - Alvefolket tegneserier på engelsk

Lydbøker

Du kan låne e-lydbøker i BookBites også. Alt fra Astrid Lindgren, Andy Griffiths til Jørn Lier Horst og Thomas Enger. 

Det ligger også gratis engelske lydbøker i LibriVox.

Mange har også rett til å låne fra Norsk Lyd- og blindeskriftsbibliotek. 

"Brillebjørn er hjemme fra barnehagen selv om han ikke er syk" av Ida Jackson (gratis nedlastning)

Hørespill fra NRK som Gurin med reverompa, Katakombens hemmelighet, Minn venn Marlon, Den lille vampyren, Matilda, Mio min Mio med flere.

Aviser og blader

Pressreader - app fra biblioteket med mange blader for barn på flere språk. Se her for hvordan du får tilgang hjemmefra.

Aktiviteter du kan gjøre hjemme

Siden alle arrangementer den kommende tiden har blitt avlyst eller utsatt, har mange valgt å opprette digitale arrangementer man kan delta på hjemmefra! Her finner du noen av disse, og det finnes mange flere på bl.a. Facebook.

Det kan også være kjedelig å være hjemme hele tiden, så vi har også funnet aktiviteter man kan gjøre sammen med familien eller alene.

Litteraturhuset hjemme i stua

Når korona-smittefaren tvinger oss alle hjem i egen stue, følger Litteraturhuset etter, i digital versjon. I tida som kommer vil de lage samtaler med utvalgte forfattere, spesialskrevne foredrag, lesestunder for barna, diktlesninger og andre kulturopplevelser, alt filmet hjemmefra og delt åpent på nett. Videoene lagres slik at de som ikke hadde anledning akkurat da kan se på når det passer, så mange ganger de vil.

Skriv med Camilla

20 minutter kreativ skrivetrening for barn og voksne

Nysgjerrigper eksperimenter

Nysgjerrigper har mange forslag til eksperimenter som kan gjøres hjemme eller på skolen. Noen av disse eksperimentene bør gjøres med en voksen til stede, og husk alltid å spørre om lov før du tar all melken i kjøkkenskapet!