Et ønske om å forstå verdens største øy

Hvorfor smelter og renner Grønland vekk? Ida Frisch debuterte i 2018 med romanen "Klør". Nå har hun gitt ut en diktsamling, et langdikt som handler om Grønland.


Temaet er sorgen over endringene på øya. Grønland smelter og renner vekk og ut i havet. De store hvite flatene forsvinner, og hva blir igjen? For denne endringen er skummel, som alle endringer.  Vi endrer jo oss hele tiden, men hva endrer Grønland seg til - og liker Grønland endringen? Dette er spørsmål som Ida Frisch stiller i diktsamlingen.

Hekta på Grønland

Diktsamlingen er også en kjærlighetserklæring til Grønland. Ida Frisch forteller i et intervju til NRK, at når hun skulle skrive om et land eller et sted, så måtte det blir Grønland. Hun er faktisk helt hekta på Grønland, og har lest masse om øya, selv om hun har faktisk aldri vært der! Grønland er jo et samfunn som har levd tett på og av naturen, og der klimaforandringene er drastiske for dyre- og planteliv, for fangst og fiske.

Grønlands framtid

Ida Frich er opptatt av klimaforandringene, og det er denne uroen og bekymringen om Grønlands framtid hun prøver å formidle i boken. Ikke ved å moralisere, men heller ved å vekke følelser og undring som til slutt kan gi kunnskap og endring.

Samlingen er som en liten fortelling også. Vi følger hovedpersonen fra en varm sommer, gjennom vinteren og en ny vår. Hun forteller om kjæresten sin, om de gule blomstene i hagen og om naturen rundt henne.

Denne diktsamlingen er et fantastisk spennende forsøk på å komme i kontakt med og å forstå Grønland og kanskje seg selv også? Jeg synes Kjære Grønland er aktuell og annerledes. Språket er vakkert, melankolsk og lett tilgjengelig.