Møte i mørket

Hvordan ville det være å gå seg vill og så bli nødt til å overnatte i skogen sammen med en helt fremmed person? Man ville garantert bli godt kjent!

bokomslag av Hvis du vil

Roar, 48 år, er ute på sin første løpetur i skogen, men klarer ikke å finne veien tilbake til der han startet. I skumringen får han øye på en annen jogger, en kvinne, som også tydeligvis har gått seg vill. Hva er vel mer naturlig enn å slå seg sammen i forsøket på finne veien ut?

Famling i mørke

Etter hvert som mørket tetner til kaver de sammen rundt mellom trær og buskas etter en sti eller vei. Til slutt finner de en gapahuk med noen tepper, som kan gi dem ly og litt varme. Området er uten mobildekning. De er både sultne og tørste, og etter mye famling i mørke etter vann, er ikke annet å gjøre enn å slå seg til ro i der gapahuken. Det er ikke lett å få sove, så hva annet har de å gjøre enn å snakke sammen?

Fortellinger om levd og ulevd liv

Som lesere føler vi sympati for denne i dobbelt forstand bortkomne mannen. Det er han som er fortellerstemmen i den første delen av romanen, men etter hvert får vi også et inntrykk av kvinnen, som er 10 år yngre enn ham, i form av tilbakeblikk på hennes historie.

Og etter hvert som livsfortellingene deres trer fram, hennes ordrike og hans knappe, skjønner vi at her er det to ensomme mennesker i dette tvungne fellesskapet. Disse to har ikke bare gått seg vil i skogen, men også i livet ellers.

Humor i alvoret

Språket er hverdagslig, men fortalt med en fin humoristisk snert. Det er nesten umulig å ikke trekke på smilebåndet, f.eks. i åpningen av romanen: «Det er ikke meg. Jeg står ikke bak et tre i skogen på den måten. Bladene faller. Det er uke 44, og det er de siste bladene».

Til tross for humoren som ligger bak, er dette en sår og øm fortelling. Den kan ligne litt på «Jo fortere jeg går jo mindre er jeg» av Kjersti Annesdatter Skomsvoll. Det er ingen dramatisk ytre handling, det skjer jo egentlig ikke så veldig mye, men den gjorde likevel stort inntrykk på meg. En roman som sitter i en stund etterpå!