Kjærlighet og sorg i Italia

Hvordan kommuniserer man med sin elskede som distanserer seg til den nærstående døden?

bokomslag ti amo

Forfatteren Hanne Ørstavik traff sin store kjærlighet Luigi, han med det store rommet i seg. De ble stormforelsket, flyttet til Italia og giftet seg, men etter bare to år ble han alvorlig kreftsyk og døde. 

Jeg elsker deg!

Under ektemannens sykdomsperiode opplevde Ørstavik at det å forholde seg til døden ble vanskelig. Ikke bare fordi de elsket hverandre og betydde alt for hverandre – men til tross for den livsbejaende, temperamentsfulle og frodige italienske kulturen går det nemlig ikke an å snakke om døden. Den legger man lokk på. 

“Vi snakker ikke om døden. Jeg elsker deg», sier du i stedet, vi sa det hele tiden, og inne i det, sa vi alt det vi ikke kunne si, alt som var for vanskelig å snakke om.”

Å skrive for å dele

Luigi lever som om ingenting kan ødelegge for dem. Året er 2020, det er pandemi og lock-down, og alt føles ekstra ensomt og tomt. Forfatteren hadde aldri tenkt å skrive en av de bøkene om hvordan det oppleves å miste sin ektefelle i kreft. Men så viste det seg at det ble nødvendig for henne for å kunne ha et sted å dele det de ikke kunne snakke om det mens Luigi var syk.

En vakker og øm bok

Dette er en virkelighetsroman som berører! En liten bok om sorg, men også veldig mye om kjærlighet, alt sammen så vakkert beskrevet. Hanne Ørstavik skriver personlig og direkte om sin egen opplevelse rundt ektemannens sykdom og død. Det skaper et troverdig og ekte bilde, som et bånd til leseren, så man føler at man er med henne. 

Hanne Ørstavik har lang erfaring med å skrive emosjonell litteratur. Det finnes for eksempel ikke den person som uberørt har lest romanen og klassikeren Kjærlighet fra 1997.