Opp i høyden!

Drøm deg bort og reis langt vekk sammen med Erika Fatland. Turen går til Himalaya i svimlende høyde. Her blir du kjent med menneskene, naturen, historien, men også dagens klimakriser.

Bokomslag av Høyt: en reise i Himalaya

  • Reiseskildring: Høyt: en reise i Himalaya (2020)
  • Forfatter: Erika Fatland

«Høyt» har fått strålende anmeldelser men, jeg var lenge usikker på om jeg ville lese denne mursteinen av en bok.  «Jeg er nok ikke så interessert i Himalaya at jeg gir meg i kast med denne» tenkte jeg. Men, jeg ga den en sjanse, tok den med meg hjem og begynte å lese. Vips så var jeg fanget i forfatterens reise til Himalaya.

Himalaya er fjellkjeden i Asia som har flere av verdens høyeste fjelltopper. Fem ulike land ligger i denne fjellkjeden. Land med ulik religion, språk og kultur. Fatland forteller på en lettskrevet måte møte med natur, mennesker, politikk, historie, konflikter og klimaspørsmål.

Nære møter mellom ulike mennesker

Det som skiller Fatlands bøker fra mange andre reiseskildringer, er at hun ikke romantiserer. Hun beskriver søppelstanken, kloakken, overfylte busser, triste grå bygninger og fremmedfiendtlighet. Men, vi får også nydelige natur- og menneskeskildringer. Det er kanskje særlig menneskeskildringen som Erika er god på. Hun er oppriktig nysgjerrig og åpen på alle menneskene hun møter og dette fører til at hun får en spesiell kontakt og får unike historier fortalt.

Himalaya – mer enn Mount Everest

Etter å ha lest boka er det mange av historiene som har festet seg, spesielt forfatterens besøk til Kilden. Kilden i Bhagariathi blir daglig besøkt av pilegrimer og fotturister. Det sies at man kan bli helbredet om man besøker dette stedet.  De aller fleste går på beina, men noen leier også hester for å nå kilden.

Etter at Erika hadde gått i mange timer møtte hun en krokrygget, senete mann som kom vaggende med en omfangsrik kvinne i kurv bakpå ryggen. Fatland regnet med denne kvinnen var lam og synes synd på henne. Men, etter en noen kilometer til møtte hun enda en duo. Denne gangen var den som satt i kurven en ung og vital jente, kledd i dyre turklær og nye fjellsko, mens en krumbøyd bærer langsomt, steg for steg, fraktet henne nærmere Kilden. 

Vi kan jo håpe at Kilden kurerte dem for latskap, men jeg har mine tvil.