Polarsirkelen

Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår blir rippet opp igjen når en 40 år gammel forsvinningssak dukker opp igjen. Hva skjedde med tenåringsjenta Sofia? Sofia Hellsten, datter av byens kommunalrådmann, forsvant plutselig på veg hjem fra biblioteket en sommerdag i 1980.

Bokomslag Polarsirkelen

  • Krim: Polarsirkelen (2021)
  • Forfatter: Liza Marklund

Vi befinner oss i Stenträsk, en ørliten by i Norrbottens län i Lappland, samme sted som forfatteren selv vokste opp. Gamle gufs fra fortiden blir vekket til live når det en dag blir gjort funn av en person i et brofundament. Det må være levningene etter den forsvunne jenta Sofia. Politimester Wiking Stormberg starter en etterforskning for å finne ut hva som skjedde for 40 år siden.

Ulike kvinneportretter

Det er jul og vi befinner oss i året 2019. Her møter vi fire middelaldrende damer som lever veldig ulike liv. Eneste felles for dem er at de vokste opp i samme bygd og holdt sammen i en lesesirkel på 80- tallet. 

Kapittel for kapittel blir vi kjent med de ulike kvinnene både i nåtid og med tilbakeblikk fra den sommeren Sofia forsvant.  Wiking Stormberg som nå er politimester, og som alle jentene var forelsket i, blir raskt trukket inn i dramaet som utspant seg mellom jentene sommeren for 40 år siden. Marklund skildrer veldig ekte de ulike kvinnene og de tidligere tenåringsjentene. Vi får også et veldig godt innblikk i et lite bygdesamfunn på 80 – tallet med klasseskiller, utenforskap, skam og søken etter egen identitet.

Gåsehudfortelling

Marklund skriver drivende godt i sin nye bokserie fra Nord- Sverige og det er en skikkelig creepy historie. Det er fasinerende å lese om den store kontrasten på hvordan damene lever i dag og hvordan de levde som ungdom. Som leser blir man oppslukt av de ulike karakterene og historien om hva som skjedde med Sofia.

Slutten er overraskende og veldig god, men det er samtidig noen løse tråder her som kanskje blir nøstet opp i neste bok. Jeg gleder meg allerede til å lese fortsettelsen.