Rumpemysterier

I fjor ble det utgitt, intet mindre enn, to billedbøker hvor rumper og mysterier er sentrale temaer.

Bokomslag av Detektiv Rumpe og Hvem rumpet brunosten

Hvem rumpet brunosten?

  • Billedbok: Hvem rumpet brunosten? : et kriminalmysterium fra virkeligheten (2021)Forfatter: Erlend Loe
  • Illustratør: Kim Hiorthøy

Rumper er alltid gøy, i hvert fall for barn! Vi voksne har en tendens til å bli avstumpet med årenes løp og vokse av oss rumpehumoren. Jeg tør påstå at «Hvem rumpet brunosten?» er morsom for store og små. Ja, kanskje litt ekstra morsom for store?

Von Kvantums gaardsmeieri lager verdens beste brunost! Når kongen hører om denne fantastiske brunosten så bestiller han en bit. Lisen von Kvantum får den høytidelige oppgaven å frakte osten med tog til kongen. Lisen gjør sitt aller beste for å vokte brunosten på nattoget, men midt på natten sovner hun på sin vaktpost. Når hun våkner oppdager hun til sin store forskrekkelse at «osten har blitt utsatt for seriøs rumping.». Hvem er det som har gjort noe så forferdelig!? Kongen setter sin gode venn, og verdens beste detektiv, Kriminalbetjent Fluffenberg på saken!

I Agatha Christies ånd, på en måte

Erlend Loe og Kim Hiorthøy er radarparet bak Kurt-bøkene og det er et gledelig gjensyn når de gir seg ut på en parodi av klassisk krim. Billedboken er tull og fjas fra ende til annen. Vi voksne ler av referansene til Agatha Christie og barna ler av rumpene. Hvis boka har en bakside så er det litt langtekkelig i intervjusekvensene, i hvert fall for barn. Her kan man med fordel hoppe over noen av sidene uten at det ødelegger for historien. Hvis du stusser over hvem som utførte rumpingen så får vi altså svaret, men du skal jammen være god hvis du klarer å gjette deg til svaret.

Detektiv Rumpe

  • Billedbok: Detektiv Rumpe (2021)
  • Forfatter og illustratør: Troll (kreativt team)

Detektiv Rumpe er en moderne billedbokklassiker i Japan og har endelig funnet veien til Norge. I likhet med Sherlock Holmes har Detektiv Rumpe også en gjenkjennelig hatt og en følgesvenn som han løser mysterier sammen med. Til forskjell fra Sherlock så er Detektiv Rumpe en rumpe, eller ansiktet hans er en rumpe.

Den lille godtebutikken har blitt utsatt for et ran og Detektiv Rumpe, sammen med sin trofaste følgesvenn hunden Brun, blir tilkalt for å løse mysteriet. Her er det spor og gåter som du kan løse sammen med han. Boken er den perfekte kombinasjonen av fortelling og myldrebok. Det er labyrinter du må følge med fingeren, du må lete etter de rette kombinasjoner av farger og former, og du må se nøye etter på bildene for å finne den skyldige (slik man gjør i «Hvor er Willy»).

Japansk kultur for de små

Illustrasjonene er lekne og fargerike. Det er mange morsomme detaljer og referanser til japansk kultur og mat. Oppfølgeren «Detektiv Rumpe: den forsvunne regnbuediamanten» er allerede oversatt til norsk og den er like god som første bok!