Å være samisk

Hvordan har det vært å være samisk i Norge og hvordan er det i dag?

Samiske bøker

Endelig er det kommet to bøker som passer godt for de eldre barna og ungdommene, men som også voksne bør lese for å få et lite innblikk i hvordan det var og er å være samisk.

«Lappjævel!» av Kathrine Nedrejord

Tenk deg at du er 10 år. Du lever et fint og trygt liv med familien din, og har det helt supert. Helt til du får beskjed om at du skal begynne på internatskole et sted langt borte. På denne skolen kjenner du ingen, og du får ikke lov til å snakke språket ditt. Du må snakke et annet språk. Du får til og med et annet navn. Dette var realiteten for mange samiske barn i Norge. Det er akkurat dette scenarioet her hovedkarakteren i «Lappjævel», Sammol, må gjennom.

«Lappjævel» er en utrolig viktig bok. Den viser og forteller hvor fæle og grusomme barn kan være mot barn, hvor slemme voksne kan være, og ikke minst hva det gjør med et barn å miste språket og hjemmet sitt. Dette er en bok som setter spor i leseren. Kathrine skriver godt og sårt om de forvirrende følelsene, og hvor vanskelig det er å forstå hva som skjer rundt en når man er barn.

Det er en bok som passer godt til høytlesning, og gir et godt grunnlag for viktige samtaler om fornorskingsprosessen som samene gikk igjennom. Den er brutal, rørende og provoserende, og bør leses av alle! 

«Derfor må du vite at jeg er same» av Ella Marie Hætta Isaksen

Lån «Derfor må du vite at jeg er same» fra biblioteket eller lån den i Bookbites

Ella Marie fikk et gjennombrudd uten like da hun vant Stjernekamp i 2018, spesielt ble mange imponert og rørt da hun joiket Mázes joik. Det rant inn med historier fra publikum om hvordan det hadde vært for de å vokse opp som same, og Ella Marie visste ikke helt hvordan hun skulle håndtere dette, hun var jo bare seg selv?

Denne boka gir et viktig innblikk i hvordan det er å være samisk i Norge i dag. Ella Marie forteller om oppveksten sin, hvordan hun ble og blir møtt, hvordan fornorskingen har satt sine spor i familien hennes, og hvordan unge samer kan være med på å forme en bedre fremtid. Hun skriver godt om hvor mye kritikk og hvor mange kommentarer hun får for å fremme sin samiske kultur og bakgrunn. Det er like mye en bok om hverdagsrasisme som det er en bok om samisk kultur og historie.

Boka er en øyeåpner for oss som ikke er samiske. Det som gjorde sterkest inntrykk på meg var for eksempel når hun forteller om hva unge samiske barn måtte tåle og holde ut på internatene, og hvordan dette preget hele livet deres. Hvordan de traumene går i arv og preger de yngre generasjonene.

Den er lettlest, lærerik og tankevekkende. Den passer ekstremt godt for ungdommer og unge voksne, og jeg tror at mange av utfordringene Ella Marie beskriver er gjenkjennbare utfordringer, selv om man ikke er samisk.

Ønsker du å lære mer om samenes historie? Sjekk ut disse gode ressurssidene: