Hvorfor er julen så magisk?

Nå er det jul igjen, men hvor kommer egentlig jula i fra? Bli kjent med vår norske kulturhistorie gjennom fortellinger, myter, tradisjoner og overtro i juleheftet «Magisk jul».

magisk jul

Mange av våre juletradisjoner har utviklet seg fra hedenske skikker. Skikker som var vanlige lenge før Kvitekrist ble kjent i Norge. I «Magisk jul» får du blant annet historiene om gårdsnissen, juleølet, julebukk, Åsgårdsreia, juletreet, julebakst og julevask.

Det jeg likte godt med «Magisk jul» var at jeg fikk bedre kjennskap til myten rundt alle de magiske dagene og nettene rundt jul. Mange av skikkene som tilhører juletida, er jo kjente, men ikke alle er like selvfølgelige. Hvorfor baker vi disse sju slagene til jul, eller vasker huset i den mørkeste tida? Noen av historiene hadde jeg aldri hørt om før. Som Tussungen fra Finnskogen, Tomas ølbrygger eller at julerosa har vært brukt i folkemedisinen i flere tusen år.

Forlaget omtaler juleheftet som en bok for hele familien, men jeg vil nok si den passer bedre for familier med litt eldre barn. Boka kan leses som en adventsbok, med en fortelling hver dag fra 1. desember og ut hele jula helt til Avfaredagen, den tjuende dag jul. Da er jula definitivt over..