Usikker på hvordan du bruker biblioteket? Her finner du praktisk informasjon om hvordan du blir låner, søker etter bøker, meråpent og mye mer.

Kom i gang

Bli låner, min side og Bibliofil-appen

Bli låner 

Barn 

Fra du begynner på skolen kan du få lånekort på biblioteket. Du må ha med deg en av foreldrene dine og de må ha med gyldig legitimasjon (med bilde og fødselsnummer). Sammen fyller dere ut et lånekortskjema og du får med deg lånekortet med en gang. 

Voksne 

Fra du er 15 år kan du lage ditt eget lånekort. Møt opp på ditt nærmeste bibliotek med legitimasjon i betjent tid.

Du kan også registrere deg på nett hjemme og dra innom ditt nærmeste bibliotek i betjent tid for å hente kortet ditt. Husk at du må ha med legitimasjon når du skal hente lånekortet ditt. 

Min side og Bibliofil-appen 

Min side gir deg oversikt over hva du har lånt, reservert og har til avhenting. Du kan også oppdatere kontaktinformasjon, endre PIN-koden din og endre andre innstillinger.  På “min side” finner du også en digital kopi av lånekortet ditt som kan brukes på samme måte som det fysiske kortet ditt. 

Min side finner du på nett eller i Bibliofil-appen. 

For å få logge inn på “Min side” må du ha lånenummeret ditt (står under strekkoden på lånekortet og begynner med N00...) eller du kan logge inn med e-postadresse.  

Lån, levere og søk

Lån 

Du må ha med deg lånekortet og PIN-koden for å få lånt, enten det fysiske kortet eller det digitale kortet i Bibliofil-appen.

Bøker du låner på biblioteket kan du ha i en måned, men det finnes noen unntak.  

 • Bøker, lydbøker og blader - 1 måned
 • Hurtiglån - 14 dager
 • Filmer og spill - 14 dager 

Hvis ingen andre venter i kø på det du har lånt kan du fornye lånet ved å fornye på “Min side” eller ta kontakt med biblioteket ditt. 

Levere 

Du er ansvarlig for alt du låner og for å levere det innen fristen.  Hvis du ikke leverer, får du til slutt regning. Se lenger nede satser for erstatning og regninger. 

Vi sender regning på det du ikke har levert etter siste påminnelse. Når regningen er sendt må du betale hele beløpet, uansett om du leverer tilbake det du har lånt. Det du har fått regning på kan du beholde hvis du ønsker.  

Søk og reservering 

I søket vårt finner du alt du kan låne på biblioteket. Søket vårt finner du her.

Skriv inn i søkefeltet det du leter etter. Trykk på bildet og se hvilke bibliotek har den inne, og hvor på biblioteket den står. 

Hvis det du vil låne er utlånt, kan du sette deg på venteliste. For å bestille trykker du på bestill og velger henteavdeling. 

Du får beskjed når du kan komme og hente det du har bestilt. Du har 7 dager på å hente bestilte bøker. 

Innlån fra andre bibliotek 

I Norge samarbeider alle bibliotek i landet om å dele på bøker og annet materiale. Hvis det er noe vi ikke har på Lillestrømbibliotekene så bestiller vi gjerne inn fra et annet bibliotek.  

Du kan enten ta kontakt med ditt nærmeste bibliotek eller bestille selv gjennom www.bibsok.no 

Låneregler og erstatningspriser

Låneregler enkelt forklart

De vedtatte lånereglene i Skedsmo, Fet og Sørum fra den 28.8.2019 kan du lese her. Under finner du lånereglene enkelt forklart.

Lånerett og lånekort 

 • Alle som er bosatt i Norge kan få lånekort og det er gratis å låne på biblioteket. For å få lånekort må du vise godkjent legitimasjon og godta lånereglene. 
 • Lånekortet er personlig og skal ikke brukes av andre. Du er ansvarlig for altsom  lånes på kortet ditt. 
 • Du som er under 15 år må ha underskrift av foreldre. Foreldre er ansvarlig for barnas lån. 
 • Nasjonalt lånekort kan du bruke i alle folkebibliotek og med lånekortet kan du bestille lån fra andre bibliotek. 
 • Du er selv ansvarlig for å melde fra hvis du mister kortet og hvis du endrer navn, adresse, telefonnummer eller e-postadresse.  Mister du kortet kan du kjøpe nytt.  
 • Følger du ikke lånereglene kan du miste retten til å låne.

Lån og lånetid 

 • Lånetid for bøker er 4 uker. Andre medier kan ha annen utlånstid for eksempel hurtiglån eller filmer. Lån kan fornyes 3 ganger dersom ingen står på venteliste. Reserverte bøker og annet materiale må hentes innen 7 dager. 

Sen levering og erstatning 

 • Hvis du ikke har levert innen innleveringsfristen, får du to påminnelser før bøkene må erstattes og det sendes regning. Du mister retten til å låne til regningen er betalt.  
 • Når du har fått regning, må du betale selv om du leverer tilbake det du har lånt. Det er fordi bøker og annet materiale regnes som tapt og materialet blir erstattet med nytt. 
 • Adresseinformasjon og fødselsnummer blir brukt i  kommunens faktureringssystem. Fødselsnummeret vil ikke være synlig for andre. 

Priser 

Hvis du mister eller ødelegger noe du har lånt hos oss må du betale for det.  Når vi sender regning må alle betale kr 100,- i gebyr + prisen for det du har mistet.  

For eksempel: Har du mistet en voksenbok og ett Donald-blad, vil det koste deg kr 100 + kr 400 + kr 50 = kr 550,- 

Her er prisene: 

 • Voksenbok 400 
 • Barnebok 250 
 • Tegneserie 250 
 • Tegneserieblad 50 
 • Blad og magasin 150 
 • Bygdebok 1000 
 • Musikk på CD 250 
 • Lydbok voksen 450 
 • Lydbok barn 300 
 • Film 200 
 • Tv-serie 500 
 • Språkkurs 750 
 • Spill 600 
 • Ordbok 600 

 

Meråpent

Meråpent - bruk biblioteket når det passer deg

Hva er Meråpent bibliotek? 

Noen av bibliotekene i Lillestrøm kommune er meråpne. Meråpent er et tilbud til deg over 18 år hvor du kan låse deg inn i biblioteket når det er ubetjent. Lånekortet ditt blir et nøkkelkort som gir deg tilgang til bibliotekets lokaler. Du bruker samme pinkode som du bruker når du låner.  

Hvilke bibliotek er meråpne? 

Frogner, Strømmen og Sørumsand er meråpne bibliotek. 

Hvordan får jeg meråpent? 

Du må oppgradere lånekortet ditt til adgangskort. Kom innom biblioteket i betjent tid med ditt lånekort (enten app eller mobil) og gyldig legitimasjon (bilde og fødselsnummer). Du må signere en kontrakt og godta vilkårene for meråpent. 

Husk å alltid ha med deg lånekortet (enten app eller mobil) når du benytter deg av meråpent slik at du kan vise det ved kontroll. 

Hva kan jeg gjøre i biblioteket når det er meråpent? 

I meråpen tid kan du bruke alle de selvbetjente løsningene. Du kan: låne, levere, lese, låne nettbrett, låne datamaskin og mye mer. For å kopiere og ta utskrifter, må du bruke Princh-løsningen og betale på nett. 

Hvis du trenger hjelp, veiledning eller ønsker å betale med kontanter må du komme i betjent tid.  

Kan jeg ta med andre? 

Nei, meråpent-tilgang er personlig og gjelder bare for deg. Dette er for å sikre din egen og andres sikkerhet. Det eneste unntaket er dine egne barn under 18 år. Foreldre må alltid være tilstede. 

Det er ikke tillat å la barn være igjen alene i biblioteket i meråpen tid. Hvis det skulle skje inndrar vi tilgangen til meråpent. 

Meråpent for barnehager, klasser og andre institusjoner

Barnehager, skoler og andre institusjoner kan benytte seg av Meråpent. Da må lærer, barnehageansatt eller andre ansatte i institusjonen ha oppgradert lånekortet ved å vise legitimasjon, være over 18 år og signere under på kontrakten for Meråpent. 

Under besøket er de ansatte ansvarlig for barna de har med seg. Pass på at en voksenperson holder døra åpen når dere kommer og går. Døra er tidsinnstilt og går automatisk igjen. Det er derfor viktig at dere følger med og passer på.

Det er ikke tillat å la barna være igjen uten tilsyn. Da indras meråpen-tilgangen.

 

Ofte stilte spørsmål

Lånekort

Hva må jeg gjøre for å få lånekort? 

Du må bo i Norge.  Du må ha legitimasjon med bilde.  Du må akseptere lånereglene våre. 

Koster det noe å få lånekort? 

Nei, ikke første gang du får lånekort, da er det helt gratis. Hvis du mister kortet og trenger nytt koster det 40,-. Husk at du også kan bruke Bibliofil-appen som lånekort.  

Hva er et Nasjonalt lånekort?

Det er et lånekort som kan brukes i alle folkebibliotek i Norge. Du slipper å fylle ut nytt låneskjema for hvert nytt bibliotek du besøker. Du må bare godkjenne lånereglene første gang du besøker et nytt bibliotek. 

Hva er et lokalt lånekort? 

Det er et lånekort som bare kan brukes på biblioteket som har laget kortet. Ofte er lånekort til barn lokale. Alle lokale lånekort kan oppgraderes til nasjonale. 

Jeg har et lånekort fra et annet bibliotek enn Lillestrømbibliotekene, kan jeg bruke det hos dere? 

Ja, så lenge det er et Nasjonalt lånekort. Da må du bare registrere deg første gang du bruker det hos oss. Husk å ta med legitimasjon. Hvis du ikke har et nasjonalt lånekort så må du fylle ut et lånekortskjema også lager vi et helt nytt kort til deg.

Lån

Kan jeg låne fra andre bibliotek og levere hos dere? 

Ja, det kan du! Vi sender det tilbake der det hører hjemme. Husk at bøkene ikke er levert før de kommer tilbake der de hører hjemme, så levér gjerne i litt ekstra god tid før innleveringsfrist. 

Kan jeg låne hos dere og levere på et annet bibliotek? 

Ja det kan du! Biblioteket du leverer hos sender det tilbake til oss. Husk at bøkene ikke er levert før de er tilbake hos oss, så levér gjerne i litt ekstra god tid før innleveringsfrist. 

Er det noen grense på hvor mye jeg kan låne? 

Nei, det er ingen grense på hvor mye du kan låne. Det er derimot en grense på hvor mange titler du kan reservere, det er 20 titler. 

Jeg vil ha tak på noe dere ikke har i Lillestrømbibliotekene, kan dere bestille fra et annet bibliotek? 

Ja, vi ordner innlån. Vi bestiller fra andre bibliotek så kan du hente på ditt nærmeste bibliotek. 

Hva skjer om jeg ikke leverer? 

Du vil få 2 påminnelser om at du må levere før vi sender regning. Når regningen er sendt er det for sent å levere. Da kan du beholde det du har fått regning på og regningen må betales. 

Hvorfor sitter det folk i biblioteket etter at dere har stengt? 

Det er fordi noen av bibliotekene våre er Meråpne. Hvis du er over 18 år og oppgraderer lånekortet ditt kan du også bruke biblioteket etter betjent tid.

Kan jeg printe/kopiere/skanne på biblioteket? 

Ja, det kan du, men det er litt ulikt hva bibliotekene våre tilbyr. Sjekk ditt nærmeste bibliotek for nærmere informasjon.

Levere

Hva skjer om jeg ikke leverer? 

Du vil få 2 påminnelser om at du må levere før vi sender regning. Når regningen er sendt er det for sent å levere. Da kan du beholde det du har fått regning på og regningen må betales.