Prioriteringsgruppe 2 er menn eller transpersoner som har sex med menn, OG som har risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex), OG som har har syfilis, gonoré eller klamydia de siste 24 måneder. 

Vaksinetilbud i kommunen

Vaksinekontoret i Lillestrøm vil tilby vaksine mot apekopper for prioriteringsgruppe 2. Personer som oppfyller kriteriene i prioriteringsgruppe 2, kan ta kontakt for å gjøre en avtale enten ved å sende mail til bookingstotte@lillestrom.kommune.no, eller per telefon 94 00 70 02. Telefonen er bemannet mandag-fredag 08.30 - 10.00.

Om apekopper

Apekopper smitter mellom mennesker via tett kontakt med utslett, kroppsvæsker og dråper. Seksuell kontakt er vanligste smittemåte i utbruddet som startet i 2022. Så langt er det hovedsakelig menn som har sex med menn (MSM) som er rammet.

Det er begrenset tilgang på vaksine internasjonalt og vaksine tilbys i henhold til vurdert risiko for smitte.

Prioriterte grupper

Personer med økt risiko for smitte blir prioritert for vaksine. Det er prioriteringsgruppe 1 og 2 som får tilbud om vaksine. Gruppe 3 tilbys ikke vaksine per nå. 

Gruppe 1

Får tilbud om vaksine i spesialisthelsetjenesten

  • Menn eller transpersoner som har sex med menn, OG som er hivpositive ELLER står på hiv-PrEP
  • Menn eller transpersoner som selger sex til menn

Gruppe 2

Får tilbud om vaksine i kommunehelsetjenesten

  • Menn eller transpersoner som har sex med menn, OG som har risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex), OG som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia siste 24 måneder 

Gruppe 3

Personer i denne gruppen må vente på tilbud om vaksine

  • Menn som har sex med menn og transpersoner med risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex)
  • Helsepersonell som er særlig utsatt for smitte gjennom sitt arbeid, som for eksempel personell på teststasjoner eller som jobber direkte med pasienter med apekopper innlagt på sykehus  
  • Laboratoriepersonell som arbeider med levende apekoppevirus (nøytralisasjonstest, cellekultur etc)