NRVA har en omfattende renseprosess. Etter at alle urenheter er felt ut, desinfiseres vannet. Da brukes både UV-bestråling og klor.

Når vannet fra Glomma er veldig kaldt, er bakterieaktiviteten i ledningsnettet lav. Da vil kloren komme lenger ut på ledningsnettet før den blir brukt opp og dette kan føre til at enkelte abonnenter kjenner smak av klor.

Status nå

Vannet i Glomma er per 1. mars 2024 fremdeles under 2 grader. Det er mye is- og snøsmelting som holder temperaturen lav selv om temperaturen i lufta har steget de siste ukene.

Ofte stilte spørsmål om klorsmak på vannet

Hvorfor smaker det klor noen ganger og ikke hele tiden?

Klortilsetning kan gi smak på vannet noen ganger. Når vannet fra Glomma er veldig kaldt, er bakterieaktiviteten i ledningsnettet lav. Da vil kloren komme lenger ut på ledningsnettet før den blir brukt opp og dette kan føre til at enkelte abonnenter kjenner smak av klor.

Når vannet fra Glomma er varmere vil den bakteriologiske aktiviteten være høyere, og kloren blir raskere brukt opp.

Vannverket har samme krav til klordosering uansett temperatur ute. Det betyr at man ved kaldt vær (gir kaldt vann i Glomma) oftere vil kunne kjenne klorsmak. Dette er ikke farlig, men merkes siden vi ikke er vant til klorsmak på vannet her.

Er det farlig å få i seg klor fra drikkevannet?

Nei, den mengden klor som er i drikkevannet fra NRVA er ikke farlig. Det er langt under grenseverdiene i drikkevannsforskriften.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg syns vannet smaker for mye klor?

Du kan fylle vann i en åpen mugge/glass og la det stå i 15-20 minutter. Da vi klorsmaken forsvinne. Ha for eksempel en mugge stående i kjøleskapet.

Hvem passer på at det ikke er for mye klor i vannet?

Vannverket tar prøver for å passe på kvaliteten. Vi må følge lovverket, det vil si Drikkevannsforskriften. Mattilsynet passer på at vannverket holder seg til de kravene som stilles.

Er det andre ting som kan gjøre at vannet smaker klor?

Er det andre ting som kan gjøre at vannet smaker klor?

Hvorfor må man tilsette klor til drikkevannet?

Etter at alle urenheter er fjernet fra vannet som kommer fra Glomma, desinfiseres det. Det gjøres først med UV-bestråling og deretter tilsetting av klor. Det gjøres for å drepe bakterier, parasitter og virus så ingen skal bli syke av å drikke vannet.

Tilsetter man alltid klor?

Ja, NRVA tilsetter alltid klor. Vi har samme krav til klortilsetning hele året.

Spørsmål og svar er hentet fra NRVA.no