Når kan jeg vanne i hagen?

Vi vil normalt legge ut informasjon på denne siden og eventuelt annonsere i avisen dersom det innføres vanningsrestriksjoner.

Vanningstips

– Det viktig å være vanningsbevisst når det er godvær, sier Svein Rune Ussberg, utdannet gartner og rådgiver i avdelingen for park- og friluftsliv i Lillestrøm kommune. Her er hans beste tips:

  • Ikke vann på den varmeste tiden av døgnet eller i sterk vind.
    – Både varme og vind gjør at så mye som 70 prosent av vannet vi bruker i hagen fordamper og forsvinner i lufta. Det betyr at man betaler for vann som ikke kommer til nytte. De beste tidene for å vanne er sein kveld eller tidlig morgen, og bruk av vannspreder er det som vil være mest sløsing med vann.
  • Ikke vann med høyt trykk.
    – Høyt trykk betyr at vanndråpene er mindre og dermed fordamper i større grad enn med lavt vanningstrykk, sier Ussberg.
  • Ikke vann litt nå og da – gi heller en skikkelig rotbløyte av og til.
    – Vannet kommer mye bedre til nytte hvis man vanner skikkelig et par ganger i uka i stedet for å skvette på litt vann hver dag, sier Ussberg. Bruk lavt trykk eller flytt deg litt fram og tilbake for å gi vannet tid til å trekke godt ned i jorda, legger han til.
  • Vann i ytterkant av bedene eller plantefeltet.
    – Midt i bedene eller plantefeltene er det ikke så tørkeutsatt som det er i ytterkanten av bedet. Derfor er det lurt å vanne der.
  • Ikke vann rett på plantene.
    – Å vanne rett på plantene kan skade dem. Vanndråper fungerer nesten som forstørrelsesglass og kan gi sviskader på bladene, sier Ussberg.
  • For deg som legger ny plen.
    – Ruller man ut ferdigplen så bør den vannes umiddelbart, men hvis man sår plen bør man vente med å vanne til man vet at det er nedbør i sikte, sier Ussberg, og minner om at plenen kommer til å vokse selv om den må vente en stund på vann.
  • Og ellers; Vær kreativ.
    – Mange har det som en vane å samle opp regnvann i tønner på hytta. Det er kanskje en vane man kan vurdere å ta med seg hjem også. Det er jo gratis vann!

Råd fra Norsk Vann ved brann

  • Ved brannutrykning i eget område, og skogbrann: Stopp hagevanningen, slik at det blir nok vann til slokkearbeidet.

Kort oppsummert

Vanner du hagen riktig sparer du tid og krefter, gressplenen blir mer robust og du unngår også unødig forbruk av vann.

Unngå vannspreder. Gressplener har som regel ikke behov for ekstra vanning.

Vi anbefaler også å begrense bruk av svetteslange/dryppvanning. Har du en 20 meter lang svetteslange påskrudd i 6 timer, kan det gi et forbruk på ca. 3000 liter.

Husk at du også må betale avløp for alt vann du bruker. Dette gjelder også hageavnning, bilvask og lignende.