Hindrer smitte ved å teste folk hjemme

Mistenker du at du er smittet av koronaviruset? Da skal du IKKE oppsøke lege.

Det er stort trykk på helsetjenesten nå, sier kommuneoverlege Bettina Caroline Fossberg. - Vi ønsker å avlaste fastleger og legevakt, og begrense spredning av koronasmitte. Derfor sender vi heller en bil med helsepersonell hjem til folk som tror de kan være smittet. Et enkelt og smittereduserende tiltak, forklarer kommuneoverlegen.   

Hvordan får jeg testet meg? 

Den som testes for koronavirus hjemme har vært igjennom følgende: De har vært i kontakt med fastlege (eller med legevakt, hvis det er snakk om kveld eller helg), og fortalt om symptomene de har. Pasient og lege avklarer om en test virker fornuftig. Legen kontakter en av kommunens to kommuneoverleger, og diskuterer tilfellet. Hvis det er enighet om at det bør tas prøver av vedkommende. blir pasienten oppringt og det blir gjort avtale om når det passer å komme hjem og ta en prøve. Bilen kan med andre ord ikke kontaktes direkte av dem som kjenner på symptomene. Man må gå gjennom lege, som hjelper til og vurderer situasjonen. 

Ikke en legevaktbil 

Prøvetakingsbilen er ikke en uniformert legebil. Man benytter ledige biler fra kommunens bilpark, utstyrer den med helsepersonell og prøvetakingsutstyr, og sender den ut i kommunen hver morgen. Bilen kjører 08 – 16 hver ukedag, og er også på oppdrag på dagtid i helgene. 

Hva skjer nå man er sjekket?   

Det tar ca to dager før vi får svar på prøven, forklarer Fossberg. Da kontakter vi pasienten umiddelbart, og forteller deg om resultatet. I mellomtiden skal man holde seg hjemme, og ikke gå ut blant folk. 

Hvis testen er positiv (som betyr at man har smitte i kroppen) må man holde seg hjemme, for å unngå å smitte andre. Kommunens helsetjeneste vil ta kontakt for å finne ut av hvilke av pasientens nærkontakter som eventuelt skal testes. Hvis testen er negativ (som betyr at man ikke har smitte i kroppen), fortsetter man livet sitt som vanlig med mindre man har fått annen beskjed. Kommunens helsetjeneste samarbeider nært med norske helsemyndigheter i denne saken, og følger nasjonale retningslinjer. Det er smittevernloven som styrer arbeidet. Smittevernloven har til formål å verne befolkningen mot smittsomme sykdommer ved å forebygge dem og motvirke at de overføres i befolkningen, samt motvirke at slike sykdommer føres inn i Norge eller føres ut av Norge til andre land. 

Hold deg oppdatert på nettsiden til Folkehelseinstituttet.