Hva

Kvartal 1 er et kultur- og næringsbygg som inneholder nytt bibliotek, kulturskole, øvehotell og næringsarealer. Kvartal 1 består av to bygninger – EKKO og INTRO.

  • EKKO står for Entreprenørskap – Kunnskap – Kultur – Oppdagelse
  • INTRO står for INTROduksjon til kulturen

Byggets form, fasader og tak

Bygget består av to bygninger som er knyttet sammen på plan 1 med en kafe.
EKKO blir et bygg hvor Lillestrøm Bibliotek vil være i plan 1 plan og 2. Bygget vil få en god eksponering mot bussterminalen. Det legges opp til god visuell utforming. Næringsarealene blir lyse og attraktive i et tårn. EKKO vil «markedsføre» attraktive Lillestrøm for omverden og for alle som ferdes med toget. Det blir en bibliotekterrasse på taket mellom byggene.
Intro vil få en fasade som spiller på lag med Akershus Kunstsenter.

Hvor

Kvartal 1 har en sentral beliggenhet i Kulturkvartalene, nært opp til den nye Byparken, Lillestrøm kultursenter, ungdomsaktiviteter i Kirkegata 10, nytt Akershus kunstsenter og ny kollektivterminal.

LPO arkitekter

Illustrasjon: LPO arkitekter

Hvem

Kvartal 1 er byggherre og eier bygget.
Kvartal 1 as eies av Lillestrøm kommune og Lillestrøm Delta.

Arkitekter: LPO arkitekter
Totalentreprenør: STØ Entreprenør

Når

Det forventes byggestart høsten 2019 og innflytting i årsskiftet 2020/2021.

Innhold i kvartal 1

Mellombygget

Her er hovedinngangen for EKKO og INTRO. Mellombygget er fellesområdet for EKKO og INTRO, med foaje og kafé/kaffebar som binder disse to byggene sammen til en helhet. På taket til fellesområdet vil det være en bibliotekhage for dyrking av grønnsaker til kafeen/kaffebaren.

Kjeller

Her vil det være sykkel- og bilparkering for alle. Det vil også være mulighet for sykkelvask. Herfra er det oppgang/heiser opp til 1. etasje og ut mot Lillestrøm kultursenter.

EKKO – Lillestrøm bibliotek og kontorer

1. etasje - Borgertorget

Borgertorget er bibliotekets storstue med et stort og åpent myldreområde, hvor du får smakebiter fra bibliotekets tilbud. Her kan du ta deg en kopp kaffe mens du ser på en utstilling, delta på en workshop, spiller dataspill eller bare sitter og leser en god bok. Det legges til rette for små og store utstillinger, debatter eller andre arrangementer. Området vil være åpent og fleksibelt og skal bli et flott sted for alle.
Et lite sceneområde vil du også finne her, hvor du kan se en film, oppleve teater eller spille dataspill med venner. Bibliotekets informasjonsområde ligger rett innenfor inngangen fra parken. I trappen opp til mesaninen vil det være gode sitteplasser med flott utsikt til parken.

Mesaninen

Dette er stedet for å jobbe, lære, samarbeide eller bare være.

Her er bibliotekets hovedsamling innen skjønnlitteratur og nye medier. Det vil også være faglitteratur, kursrom, veiledningsområder og grupperom. På mesaninen vil du finne ferske aviser og tidsskrifter både i papirform og digitalt.

2. etasje

Dette er etasjen for små og litt større barn, med eventyrrom, gaming, verksted, mange bøker og andre medier både for barn og voksne. Det legges opp til et minikjøkken som står disponibelt for alle.

Her finnes flere store og små møterom som er tilgjengelig for alle.

INTRO

1. etasje

Her finner du en stor sal som skal være stedet hvor korps/orkester/kor og teater kan ha øvelser. Salen skal bygges med god akustikk både for store og små instrumenter og med egen lyd- og lysrigg. Her vil det bli høyt under taket.
I tilknytning til salen vil det bli lager og garderobe.

2. etasje

Lillestrøm kulturskole skal ha øvingsrom både for enkeltelever og for grupper. De vil i denne etasjen også ha en sal for arrangementer/konserter.

3. etasje

Lillestrøm kulturskole vil i denne etasjen ha både lydstudio, dansesal og øvingslokaler for band. Her er det også mulighet til å leie lydstudio for å spille inn musikk/sang.